5 січня 2020

Різдвяне послання єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

   

«… Торжествують ангели на небесах, і радуються люди нині,

веселиться ж усе творіння заради    народження Спаса Господа»

  (Стихира на літії)

                                                          

   Дорогі браттяі сестри!

Христос народився! Славімо його!


Боговозлюбленні у Господі всечесні отці, дорогі брати і сестри, улюблена паства Благословенної Слобожанщини! З радістю у серці і вдячністю Богу вітаю всіх вас з пришестям у світ людей Господа і Спасителя Христа!

Богонемовля з'явилося людям зовсім не таким яким вони його чекали. Гордість фарисеїв і язичницька свідомість оточуючих народів готові були уявити собі Бога величним, грізним, могутнім. Але Спаситель світу прийшов до нас по-людськи, безпорадним, залежним, знедоленим і гнаним. Відповідаючи на питання Понтія Пилата у залі суду, Господь сказав: «Царство Моє не від світу цього» (Ін. 18,36). Сьогодні, святкуючи торжество Царя-Творця світобудови, пам'ятаємо ми про це?

Господь Ісус Христос прийшов у світ невпізнаним і самотнім. Він народився не в царських палатах і навіть не в звичайному будинку, а в печері поруч з тваринами. І, якщо ми хочемо Його зустріти, наш шлях лежить не в палац. Чи не забули ми про це?

Мета земного життя кожного з нас – зустріти Христа, стати причасниками Божого єства , щоб успадковувати вічне життя з Ним. Якщо ми дійсно хочемо і шукаємо цього, нам потрібно йти до таких же бідних, знедолених, самотніх, яким був при народженні наш Спаситель і Господь. Сам він закликав тих, хто шукає порятунку: "Будьте милосердні, як і отець ваш милосердний "» (Лк. 6,36).

Відзначаючи свято Різдва Христового, ми часто, на жаль, більше уваги звертаємо на зовнішню сторону святкування, забуваючи про внутрішню; нас мало турбує наш духовно-моральний стан, ми забуваємо очищати свою совість у Таїнстві Покаяння і з’єднуватися з Господом у Таїнстві Євхаристії, не спонукаємо себе читати Слово Боже і творити справи милосердя. Тому таке нестабільне наше сьогодення, тому таке недосконале наше суспільство. Нам необхідно пам’ятати одну просту істину: «Без Мене не можете робити нічого», - сказав Господь (Ін. 15,5).

Вдивляючись в події, що відбуваються в наш час, нерідко можна пережити жах Гефсиманської ночі, сповненої зрадою, боягузством, брехнею. Але вслухаємося в єдиний надійний голос в цій ночі «Пильнуйте й моліться, щоб не впасти в спокусу» (Мф. 26.36). Надихаючись цим словом Спасителя Христа, не будемо слабшати в нашій молитві і в нашій вірі, дамо їй життя нашими справами, пам'ятаючи про слова апостола: «віра без діл мертва» (Як. 2,26)

Послужимо Богонемовляті справами милосердя. Кожен наш храм повинен стати місцем, де зможуть знайти один одного ті, хто потребує допомоги і ті, хто готовий допомогти.

Прийдемо в радісні дні Святок до хворих і старих, самотніх і сиріт. Провідаємо тих, хто потребує розради і поділимося щедро своєю вірою, надією і любов'ю, своєю радістю про Різдво Христове! І коли доброзичливість стане для нас такою ж постійною, як дихання, радість про Христа залишиться з нами в усі дні нашого життя!

Дай Бог, щоб кожен з нас знайшов в собі силу і волю відгукнутися на довіру Христову, зробити крок до Бога. Хай цей крок буде поки один, але цей крок буде. Нехай цей крок буде зовсім маленький, але це крок буде назустріч Христу, і Господь зустріне нас, як Отець блудного сина. Якщо ми будемо сміливішими і рішучішими, диво Різдва Христового перетворить нас.

Боговозлюблені вірні чада Православної Церкви України! Пастирі, чесне чернецтво, дорога молодь, брати й сестри! Вступаючи в 2020 рік ласки Божої, прийміть щирі привітання з великим і спасительним святом Різдва Христового та Новим роком! Щиро бажаю вам, вашим рідним і близьким від Новонародженого Богонемовляти духовних і тілесних сил, невичерпної духовної радості, терпіння, любові до Бога і ближнього, вірності Матері Церкви й твердого стояння за православ’я. Нехай Віфлеємська зірка сяє для кожного з нас, освітлюючи життєвий шлях і всі наші справи. Нехай народжений заради нас Христос Спаситель благословить Україну, нашу Святу Помісну Православну Церкву і наш благочестивий народ Своїм миром, радістю і благополуччям, торкнеться кожного серця і зруйнує стіну розділення та роз’єднання. Ми віримо, що минуть негаразди, які сколихнули сьогодні нашу країну. Нам і далі тут жити, дивитися один одному в очі, працювати пліч-о-пліч, разом будувати нашу державу, відроджувати собори людських душ. Сьогодні і завжди, Наша Церква разом зі своїм народом!
   Різдво Христове З ласки Божої


    2019/2020 року Божого,  м. Харків.

Смиренний МИТРОФАН

єпископ Харківський і Богодухівський

 

 
 

Рекомендуємо відвідати