17 квітня 2020

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Преосвященнійшого Митрофана, єпископа Харківського і Богодухівського

Пастирям, чернецтву і всім вірним чадам
 Православної Церкви України
Дорогі отці, браття і сестри, улюблена моя паства! З усією радістю, що може вмістити людське серце, вітаю вас радісною великодньою звісткою – Христос Воскрес! Слава Воскреслому - ми знову причетні найбільшої радості Пасхи Христової. Згадую слова святителя Григорія Богослова: "нині порятунок світу – світу видимому і невидимому. Христос повстав з мертвих; повстаньте з Ним і ви; Христос у славі Своїй, – сходіте і ви; Христос з гробу, – звільняйтеся з уз гріха; відкриються ворота пекла, винищується смерть, відкладається Старий Адам, відбувається новий». (Святитель Григорій Богослов. Слово на Святу Пасху).
Наше швидко-плинуче життя нерідко буває наповнене такими обставинами, через які нам з болем доводиться говорити: нічого змінити не можна, загубленого не повернути, зруйнованого не відновити… І з цим болем довелося б погодитися, якби не Христова перемога. Великдень Христовий - це точка нашого повернення. Це для нашої віри – оновлення, для нашої надії – корінь, для нашої любові – друге дихання. І якщо цю точку ми ставимо в центр нашого життя, в її заснування, то, за словом святителя Іоанна Золотоуста, все інше теж стане на свої місця.
У нинішньому році народи землі проходять через особливі випробування. Згубний вірус поширився по всьому світу, досягнувши меж і нашої країни. Влада застосовує обмежувальні заходи, для того щоб запобігти вибуховому зростанню епідемії. У нашій церкві зупинено проведення богослужінь участю парафіян.
Однак ми, православні християни, не повинні сумувати або впадати у відчай в цих складних обставинах, а тим більше піддаватися паніці. Ми покликані зберігати внутрішній світ і пам'ятати слова Спасителя, вимовлені напередодні його спокутних страждань: "у світі будете мати скорботу; але мужайтеся: я переміг світ "»
Великдень став для людства переходом від рабства гріху до свободи Царства Небесного, в свободу слави дітей Божих . Тільки завдяки Воскресінню Спасителя ми знаходимо справжню свободу, про яку свідчить апостол Павло, який закликає нас: "стійте в свободі, яку дарував нам Христос».
Скільки разів ми читали або чули ці слова? А тепер задумаємося: чи не живемо ми сьогодні так, ніби і не було зовсім Воскресіння Христового? Чи не розмінюємо ми відкрите нам багатство вічності на нескінченні турботи, знову впадаючи в полон суєти світу цього, піддаючись минущим страхам і забуваючи про нетлінні духовні скарби у істинному покликанні християнина служити Господу в святості і правді перед Ним ?
Однак чисте і Непорочне благочестя перед Богом і Отцем  в тому і полягає, щоб за прикладом, явленим нам в Євангелії пастирем добрим, відноситись один до одного з любов'ю і терпінням, допомагати і підтримувати один одного у випробуваннях. Ніякі зовнішні обмеження не повинні розірвати нашу єдність і відняти у нас ту справжню духовну свободу, яку ми всі знайшли через пізнання Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, який переміг смерть і дарував нам можливість називатися і бути дітьми Божими.
Одне серце і одна душа у всіх вірних чад Церкви, бо порізно ми члени, а разом — Тіло Христове, і ніщо не може відлучити нас від любові Божої.
Тому ті, хто не має можливості сьогодні в силу об'єктивних причин прийти в храм і помолитися, нехай знають, що про них пам'ятають і моляться. Віра дає нам силу жити і за допомогою Божої долати різні недуги і випробування, в тому числі і те, що прийшло в наше життя через поширення небезпечного вірусу.
Гаряче закликаю всіх вас, дорогі мої, посилити спільні молитви про те, щоб Господь дарував нам, незважаючи на всі труднощі, залишатися співучасниками Благодатного літургійного життя Церкви, щоб священне Таїнство Євхаристії відбувалося та по закінченні карантину  вірні могли зі сміливістю приступати до істинного джерела життя — святих Христових таїн, щоб хворі отримали зцілення, а здорові захищені були від небезпечної інфекції.
Віримо, що Воскреслий Спаситель не залишить нас і пошле нам твердість і мужність для непохитного стояння у вірі і рятівного проходження земного шляху до життя вічного. Сердечно вітаю всіх вас, мої улюблені брати і сестри, зі світлим святом Святого Воскресіння Христового і закликаю невпинно являти образ справжніх учнів Спасителя, подаючи добрий приклад оточуючим людям і сповіщаючи досконалість "покликав вас від темряви в чудовий свій світ" (1 Пет. 2, 9), щоб ми в усі дні життя нашої справами свідчили про неминущу силу і вірність великодніх слів:
                                     ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!
Пасха Христова
2020 р.
м. Харків

† МИТРОФАН,
ЄПИСКОП ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ
 
 

Рекомендуємо відвідати