24 липня 2020

Митрополит Епіфаній освятив на Харківщині новозбудований храм на честь святителя Миколая Чудотворця

У другий день свого архіпастирського візиту в Харківську єпархію, 24 липня 2020 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній освятив новозбудований храм на честь святителя Миколая Чудотворця села Бугаївка Вовчанського району та звершив у ньому першу Божественну літургію.

Предстоятелю помісної Української Православної Церкви співслужили митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископ Харківський і Ізюмський Афанасій, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, настоятель храму священник Омельян Яворський та місцеве духовенство.

За богослужінням лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Наприкінці відправи Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх з першосвятительським словом проповіді.

«Сьогодні день великої радості з нагоди спільного освячення цього прекрасного храму. Отож, вітаю усіх з цією знаменною подією. Лише в жовтні ми заклали тут пам‘ятну капсулу, а сьогодні вже звершили першу Божественну літургію у повністю збудованому храмі. Тож ми повинні дякувати Богові за Його благовоління і милість до нас», – сказав Блаженнійший владика.

«В цей день Церква відзначає пам‘ять святої рівноапостольної княгині Ольги, вона будувала храми і її славний онук – святий Володимир Великий – ще більше займався будівництвом церков. Як бачимо, зараз ми продовжуємо цю традицію наших предків і вгодну Богові справу.

Наш народ ще з давніх часів прагнув мати свою незалежну Церкву. І тепер, в єдності, ми здобули визнання нашої справжньої автокефалії, про що навіки зазначено в Патріаршому і Синодальному Томосі. Тож нам ще і ще раз є за що подякувати Господу.

Найкращим ж виявом вдячності Богу буде наша любові один до одного. Адже там де немає любові, там панує руйнування, а любов завжди скріплює і об‘єднує», – підсумував Його Блаженство.

Також Предстоятель відзначив духовенство черговими священничими нагородами, а меценатам та благодійникам храму вручив церковні відзнаки.

У свою чергу, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан подякував Митрополиту Епіфанію за спільну молитву, подав просфору на знак духовної єдності та подарував пам‘ятну панагію.

Закінчилася урочиста відправа святковим многоліттям.

 
 

Рекомендуємо відвідати