2 листопада 2020

ЄПИСКОП МИТРОФАН БЛАГОСЛОВИВ ВИПУСКНИКІВ ЛЬОТНОГО ФАКУЛЬТЕТУ В КОТРИХ НА ПЛЕЧАХ ЗАСЯЯЛИ ЗОЛОТІ ОФІЦЕРСЬКІ ПОГОНИ

30 жовтня 2020 року пройшов урочистий та хвилюючий момент для командування і особового складу Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, де відбувся випуск молодих лейтенантів льотного факультету.
Урочистий захід пройшов в головному корпусі на плацу університету, близько 120 випускників, які успішно завершили навчання на льотному факультеті вишу здобули освітньо-кваліфікаційний рівень “магістр”.
Як і в минулому році випускники університету завершили навчання з досвідом керування бойовими, а не навчальними літаками і вертольотами. Випускники льотної спеціалізації успішно опанували техніку пілотування бойовими літаками та самостійно виконували пуски керованих ракет по цілях. 41 лейтенант отримав класну кваліфікацію – ІІІ клас, що значно перевищує показники минулих років, а 4 лейтенанта - золоту медаль та диплом з відзнакою. Кожен п’ятий молодий офіцер є продовжувачем військової династії.
Випускників льотного факультету зі святом привітав командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-полковник Сергій ДРОЗДОВ: “Випускники-“кожедубівці”, де б вони не проходили службу, демонструють лише високу майстерність. Своїм професіоналізмом вони зміцнюють бойовий потенціал наших Повітряних Сил та Збройних Сил України в цілому. З початком окупації наших територій на Донбасі і в Криму офіцери “харківського ґатунку” першими стали на захист суверенітету і зараз продовжують боротися з ворогом. Вірю, що чимало цьогорічних випускників доростуть до генеральських погон, стануть прославленими воїнами. Щиро бажаю усім випускникам службових злетів і перемог в усіх починаннях, - зазначив він у своєму вітальному слові”
Після завершення промови командувач ПС ЗСУ генерал-полковник Сергій ДРОЗДОВ, згідно Указу Президента України, за особисту мужність і відвагу, самовіддані дії, виявлені у захисті державних інтересів на сході України, а саме під час запеклого бою 22 січня 2015 року у складі зведеного загону Повітряних Сил Збройних Сил України на позиції “Зеніт”, лейтенанта Андрія СОЛОДОВНИКА, нагородив медаллю “За військову службу Україні”.
На цьому нагородження не закінчилися, і по існуючій традиції, за досягнення високих показників в опануванні льотної спеціальності, генерал-полковник Сергій ДРОЗДОВ, вручив випускнику льотного факультету лейтенанту Сергію АНДРЄЄВУ, - “Меч дружби”, який був подарований університету членом королівської родини принцом Майклом Кентським в ознаменування дружби та льотного братерства.
Далі командувачем Повітряних Сил ЗСУ було оголошено хвилину мовчання в пам’ять за українськими військовослужбовцями, які загинули під час проведення операції Об’єднаних сил(АТО) на сході України, а також за офіцерам та курсантам життя яких трагічно обірвалося під час навчальних польотів літака АН-26Ш. Пізніше, молоді лейтенанти на знак великої шани загиблим товаришам, з якими пліч - о - пліч навчалися та проходили військову службу, поклали пам’ятні квіти на місці трагедії.
За давньою традицією, Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан провів обряд богослужіння та благословив молодих воїнів на ратну службу.
Наприкінці церемонії, заслужений артист України Олексій Гавинський виконав гімн “кожедубівців”, під час якого, над строєм молодих лейтенантів здійнялися в небо білі голуби, - символізуючи мирне небо!
 
 

Рекомендуємо відвідати