21 листопада 2020

БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРГІЯ В ДЕНЬ СВЯТА СОБОРУ АРХІСТРАТИГА МИХАЇЛА ТА ІНШИХ НЕБЕСНИХ СИЛ БЕЗПЛОТНИХ

У день Собору Архістратига Михаїла та інших небесних Сил безплотних, 21 листопада 2020 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, який сьогодні відзначає престольне свято.

Його Блаженству співслужили митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Фастівський Володимир, єпископ Шепетівський Адріан, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан,  Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл, всечесна братія Золотоверхої обителі та запрошене духовенство.

Під час відправи лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Також за богослужінням Предстоятель помісної Української Православної Церкви звершив священничу хіротонію над студентом Київської православної богословської академії дияконом Захаром Залізним.

На запричасному стиху проповідь виголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Наприкінці Божественної літургії Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх з першосвятительським словом.

«Найперше вітаю усіх з величним свято, храмовим святом нашого кафедрального собору, який освячений на честь святого Архістратига Божого Михаїла. Святкуючи сьогодні ми радіємо та підносимо молитви до нашого небесного покровителя, який очолює воїнство небесне і протистоїть будь-якому злу. Так само і кожен християнин повинен протистояти злу, тому що наше життя – це духовна боротьба, постійна боротьба із гріхом і злом», – зокрема сказав Блаженнійший владика.

Окрім того, Предстоятель зазначив, що цей день для українців є особливим, адже якщо ми пригадаємо нашу нещодавню історію, то саме з цього свята починалася боротьба в результаті якої ми сьогодні відзначаємо День Свободи та Гідності.

Його Блаженство згадав і Небесну сотню – людей, які протистояли злу, адже бажали, щоби наша держава розвивалася у демократичний спосіб та на засадах правди.

Владика  висловив думку, що володіючи незалежністю державною ми здобули також і свободу церковну, оскільки маємо визнання з боку Вселенського Патріарха, та з боку кількох інших помісних Церков. І хоч попереду багато складнощів, однак з допомогою небесного покровителя – Архістратига Божого Михаїла усі перепони, які є виявом зла, будуть подолані, адже ми рухаємося шляхом правди.

«Ця боротьба триває вже століттями і скоро ми будемо святкувати тільки другу річницю з часу проведення Об’єднавчого Собору, тому ми повинні бути вдячні Богові, що за такий відносно короткий час ми сподобилися багатьох благодатних дарів, ми маємо визнання, ми зберегли єдність й ми продовжуємо спільно розбудовувати нашу Церкву. Тому і сьогодні будемо просити у Бога благословення, щоб Господь і надалі був милостивим до всіх нас», – підсумував Предстоятель.

На завершення Блаженнійший владика привітав Екзарха Вселенського Патріарха єпископа Команського Михаїла з Днем тезоіменитства. Своєю чергою єпископ Михаїл подякував Митрополиту Епіфанію та передав сердечні братні вітання від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія.

Цього ж дня з нагоди 65-ліття з Дня народження та 10-ї річниці архієрейської хіротонії Його Блаженство нагородив єпископа Білогородського Іоана орденом святого Архістратига Михаїла першого ступеня. Також з нагоди 10-ї річниці архієрейської хіротонії орденом святого рівноапостольного князя Володимира першого ступеня було нагороджено єпископа Фастівського Володимира.

 
 

Рекомендуємо відвідати