24 листопада 2020

Духовенство ПЦУ молитовно відзначило 85-у річницю народження митрополита Володимира (Сабодана)

23 листопада, на 85-у річницю народження Блаженнішого Митрополита Володимира, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі в столиці була звершена Божественна літургія.

Її очолив духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, митрополит Олександр. Йому співслужили: єпископ Команський Михаїл – екзарх Вселенського Патріарха в Україні, єпископ Васильківський Лаврентій, Шепетівський Адріан, Харківський і Богодухівський Митрофан та духовенство єпархії.

 

Екзарх Вселенського Патріарха, єпископ Команський Михаїл, згідно з традицією Вселенського Патріархату, стояв праворуч владики у чернечому чорному клобуку, а не в єпископській митрі. Адже згідно протоколу Вселенської Патріархії у митрі служить літургію лише предстоящий єпископ.

Символічно, що навколо однієї чаші зібрались архієреї, які ще два роки тому були в різних конфесіях: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. Сьогодні ж екзарх Вселенського Патріархату співслужив разом із чотирма єрархами, які через дарування від материнської церкви Томосу про автокефалію об’єднані в одну Помісну Автокефальну Православну Церкву України.

Звертаючись до присутніх митрополит Олександр зазначив важливість молитви за покійного митрополита Володимира.

«Сьогодні ми зібралися у цьому святому храмі, який було освячено руками Блаженнішого Митрополита Володимира, для того, щоби пом’янути та вшанувати цю видатну історичну постать церковної та суспільної історії, історії, яка написана його руками в кожному із наших сердець. Сьогодні йому виповнилося б 85 років і в цей день його народження ми молимося, щоби він перед Престолом Божим, як і тут на землі підіймав руки за Божественною літургією і керував 22 роки нашою Святою Православною Церквою, так і на небесах, предстоячи перед Престолом Господнім, молився за нас, підіймав свої святительській руки, просив і благав у Господа дарувати мир і благоденство нашій Україні, позбавитися нам від хвороб, щоби кожна українська сім’я була в достатку і любові, щоби мир і злагода запанували серед нашого народу, який він так любив і до якого він всім серцем і всією душею належав», – цитує слова митрополита Олександра сайт Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Після Літургії за панахидою біля пам’ятника Митрополита Володимира, що на території храмового комплексу Спасо-Преображенського собору, духовенство та парафіяни помолилися за упокій душі приснопоминаємого Архіпастиря.

 
 

Рекомендуємо відвідати