5 січня 2021

Різдвяне послання єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

І сказав їм Ангел: не бійтеся; я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям" » ( Лк . 2, 10)

 

Всечесні отці, дорогі браття і сестри, улюблена моя Слобожанська паство!

 

Важко знайти людину, яка не зрозуміє в чому радість народження. Коли ця звістка приходить в наш дім або до близьких нам людей, кожен з нас відчуває життєві миті   торжества. Ми радіємо разом зі своїми близькими.

 Сьогодні, коли ми святкуємо Боговтілення-народження серед людей Богонемовляти, який йде спасти народ Свій, радість про Різдво Христове стає особистою радістю.

 

Ця радість розпочинається з Неба, від Неба, яке не вибирає з нас когось, а збирає всіх нас разом, в одну велику сім'ю. Від Бога, який " наказує сонцю Своєму сходити над злими і добрими і посилає дощ на праведних і неправедних» (Мф. 5,45).

 

Пришестя в світ сонця правди в цю Вифлеємську ніч було доступно багатьом, але не кожен став його трепетним співучасником і свідком. Євангеліє нагадує нам, як прийшли Благословенна Марія з Йосипом Обручником в рідне для них місто, коли Марії " настав час народити "(Лк. 2,5) і не знайшли місця серед людей.

 

Простір жителів міста був переповнений переживанням обставин, всіляких проблем, нескінченних справ, втомою від них. І в результаті майже повною байдужістю до чужого життя. Втім, якби Різдво відбулось сьогодні, на жаль, деякі з нас, виявилися б також занадто зайняті.

 

Незбагненне смирення Господнє: будучи Всемогутнім владикою, він стає безпорадним немовлям, будучи Богом, сприймає тлінну плоть і терпить тяготи земного життя, будучи безсмертним, вільно йде на смерть, болісну і ганебну. І робить це не заради обраних пророків, праведників і своїх вірних служителів. Христос приходить заради кожного з нас, він бажає порятунку всіх без винятку — грішників і злочинців, байдужих і недбайливих, боягузливих і гнівливих, навіть своїх вбивць!

 

Нікого не відкидає Господь, ніким не нехтує, але навпаки-сприймає нашу людську плоть — оновлює її, хресними стражданнями і живоносним Воскресінням, підносить її в надра Святої Трійці, освячує перебуванням праворуч престолу Бога. І цього Животворящого Тіла Христового, Його Пречистої крові, що пролилася за кожного з нас, причащаємося ми в Таїнстві Євхаристії — і стаємо однотілесними і єдинокровними не тільки Спасителю, а й один одному.

 

Господь народжується не в царських палатах, а в убогій печері. Здавалося б, що може бути гірше вертепу і бідніше ясел для худоби? Але є таке місце - це випалена гріхом пустеля серця людини, що віддалилася від Бога, спустошена і поневолена пристрастями. Однак в наших силах зробити свою душу вмістилищем Божим, згадати, що Господь близький, при дверях, і він смиренно чекає, коли ми нарешті побачимо його очима віри, впустимо його в своє життя, почуємо його слова, відповімо на його любов — і дамо йому Самому діяти в нас.

 

Весь світ радіє про преславне Різдво Спасителя: ангели оспівують хвалебні гімни, пастухи торжествують, волхви поклоняються Йому і приносять дари, і лише озлоблене і сповнене заздрості серце Ірода не хоче прийняти Божественної правди, не радіє — але тріпоче, не від страху Божого — але від боягузтва. Вдумаємося, чи не уподібнюємося йому ми своїми справами, чи не ставимо на перше місце власне благополуччя і комфорт, чи не боїмося ми, що хтось буде краще нас, талановитішим і добрішими, чи не творимо ми зло такій людині, намагаючись вразити його або зганьбити перед іншими, повалить з п'єдесталу, щоб звести на вищий щабель себе? Чи не виходить так, що джерелом істини стає для нас не Господь і Його святі заповіді, а ми самі? Чи не спокушаємо ми інших, видаючи за правду свої власні вигідні нам вигадки, чи не роздираємо ми хітон Христів своїми амбітними діями, чи не сіємо насіння розбрату і нарікання серед братів по вірі?

 

У нинішньому році народи землі проходять через особливі випробування. Згубна пошесть поширилася по всьому світу, досягнувши меж і нашої країни. Влада застосовує обмежувальні заходи, для того щоб запобігти вибуховому зростанню епідемії. Однак ми, православні християни, не повинні сумувати або впадати у відчай в цих складних обставинах, а тим більше піддаватися паніці. Ми покликані зберігати внутрішній світ і пам'ятати слова Спасителя, вимовлені напередодні його спокутних страждань: "у світі будете мати скорботу; але мужайтеся: я переміг світ "» ін. 16:33).

 

Дивлячись нині на Богомладенця Христа, поставляючи себе віч-на-віч з божественною істиною, відкинемо тягар пристрастей і запинаючий нас гріх (Євр. 12:1), піднесемо теплі молитви про зміцнення єдності Православ'я, пам'ятаючи про те, що любов милосердствує, не заздрить, не звеличується, не шукає свого, не мислить зла, не радіє неправді; все покриває і всьому вірить (1 Кор. 13:4-7).

 

У богослужбових святкових текстах прославляється не тільки народжений заради нашого спасіння Господь, а й ті, завдяки яким стало можливим його втілення-Пречиста Діва Марія, праведний Йосип Обручник, святі праотці. Згадаємо і ми в цей урочистий день своїх близьких: помолімось за батьків і друзів, приділимо їм увагу, знайдімо добрі слова, подякуємо за все, що вони для нас робили і роблять. Нехай в нашому серці, сповненому любові до Бога і ближніх, буде жити Всемилостивий Христос.

Христос народився! Славімо Його!

    Різдво Христове 

    2020/2021 року Божого, м. Харків
Смиренний МИТРОФАН єпископ Харківський і Богодухівський
 
 

Рекомендуємо відвідати