20 лютого 2024

Звернення архієпископа Митрофана до Дня Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2024 року Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. Від трагічних і величних подій Майдану нині минає рівно 10 років.

Цей ювілей нагадує нам про планомірність дій російського ворога, який десятиліттями інвестував у проросійські сили в Україні – керовані Кремлем Партію регіонів, компартію та інші політичні сили, ангажовані засоби масової інформації, церкву Московського патріархату тощо. Надмірна довірливість, пасивність і невибагливість нас, українців, уможливила це і врешті дозволила сформуватися режиму Віктора Януковича. Режиму, котрий своїми діями спричинив громадянське протистояння та криваву трагедію на Інститутській. І з цього необхідно раз і назавжди винести урок кожному з нас.

Але ювілей також нагадує нам, що якими б підступними не були задуми ворога – майбутнє творять Бог і звичайні люди. Світлі люди, які не бояться повстати проти залякування, брехні, підкупів – проти сил темряви. Світлі люди, для котрих вищими цінностями є свобода, чесність, жертовність. Котрі вміють любити Україну та українців більше, ніж інші вміють ненавидіти. І разом із Богом в серці – здатні засвідчити силу своєї любові навіть перед обличчям смерті.

Подвиг Героїв Небесної Сотні вписаний в історію нашої держави як одна з найвеличніших сторінок. З неї черпали силу духу тисячі і тисячі воїнів-оборонців рідної землі, коли йшли захищати Крим, Донбас, а віднедавна і всю країну. Без чуда сміливості та любові, явленого беззбройними учасниками Революції Гідності перед зухвалою потугою оборонців режиму – не було б героїчного спротиву російській агресії. Не було б України.

Закликаю сьогодні духовенство і паству Слобожанщини до молитви за Небесну Сотню, в котрій є і наші земляки. Закликаю до глибоких роздумів над євангельським вчинком тих, хто подолав страх і зберіг любов. Закликаю до дієвого продовження справи Героїв – захисту свободи і гідності, захисту України.

Молю Господа про наш народ і нашу Перемогу.

Слава Україні! Героям Слава!

⧾ Митрофан, архієпископ Харківський і Слобожанський

 
 

Рекомендуємо відвідати