25 червня 2013

Афера з викраденням черниць УПЦ МП - підстава для оточення Митрополита Володмира

Скандал, з яким пов'язані черниці Свято–Покровського монастиря, вигідний тій групі УПЦ МП, що зацікавлена в нейтралізації митрополита Володимира та усунення від впливу в церкві його найближчого оточення.

Таку думку висловив релігієзнавець Андрій Юраш, коментуючи можливість направлення цього скандалу проти помічника предстоятеля УПЦ МП Олександра Драбинка,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Тижднень.

«Думаю, ситуація із черницями вигідна тій групі в УПЦ МП, яка зацікавлена у нейтралізації митрополита Володимира й усунення з активної арени його найближчого оточення – і в першу чергу, владики Олександра (Драбинка. - Ред.)», – припускає Юраш.

За його словами, після минулорічних перипетій Драбинко знову повернувся до активної діяльності в УПЦ МП.
«Він відновив телепередачу на Першому національному каналі, посилив важелі впливу над церквою, почав важливу місіонерську й поліграфічну діяльність. За цей час церква зініціювала багато нових проектів», – зазначає експерт.

Серед найважливіших ініціатив Драбинка – запрошення на святкування 1025-річчя Хрещення Руси архієпископа Константинополя Варфоломія І.
«Представники адміністрації президента, а також владика Олександр і владика Антоній (керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський Антоній (Паканич). - Ред.) їздили в Константинополь і самостійно запросили патріарха на святкування, без вказівок з Москви. Мабуть, така діяльність була край невигідна комусь», – відзначає Юраш.

Ще один акцент у цій історії – це послаблення уваги до самих фігуранток скандалу – настоятельки Свято-Покровського монастиря Тетяна Шамайло та її помічниці Катерини й, навпаки, посилення уваги до Драбинка.
«Насправді справа з машинною аферисткою Світланою Панько й черницями, які були замішані в ній, «випливла» ще у лютому цього року, і навіть окремі ЗМІ передбачали, що завершення афери потрібно чекати перед Трійцею. Так, власне, і сталося», – нагадує Юраш.
За його словами, чомусь забувають про те, що монастир виступав своєрідним гарантом для покриття афери.
«Фактично владика Олександр намагався навести порядок і привести до відповідальності цих черниць, які всупереч чернечому послуху займалися бізнесом, до того ж, сумнівним. Але зараз вони чомусь фігурують як потерпілі», – акцентує Юраш.
Експерт також звертає увагу на те, що патріарх РПЦ Кірілл у своїх висловлюваннях завжди відзначає, що "Покровський монастир – це форпост єдності з російською церквою, місце зупинки російських поломників".

«Чи не здається дивним, що саме настоятелька цього монастиря відіграє таку важливу роль у розгортанні скандалу? Адже саме черниці стали картою проти Драбинка», – припускає Юраш.
Проте, відзначає експерт, допоки міліція не дала остаточної версії розвитку події, наразі обговорюється велика кількість припущень щодо скандалу.

«Але очевидно одне – дивідендів від цієї події не отримає ні митрополит Володимир, ні сама УПЦ МП, ні крило молодих прагматичних ієрархів тієї церкви, які хочуть змін в українських реаліях, бо ця справа підриває репутацію церкви в цілому. Тож, припускаю, що у скандалі зацікавленні насамперед сторонні зовнішні сили», – заявляє Юраш.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати