23 липня 2013

Москва хоче принизити Україну на її ж власному святі, - Патріарший намісник УПЦ КП

Програма святкування 1025-річчя хрещення Руси-України складена так, щоби урочистості в Києві пройшли нібито як другорядні після московських.

Про це сказав Патріарший намісник УПЦ КП митрополит Переяслав–Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко) в інтерв’ю «Україні молодій».

Митрополит зауважив, що Москва, нав’язуючи свій сценарій відзначення ювілею, тисне на Українську державу і Церкву.

«Російські акценти у відзначенні робляться не на Києві, де відбулося Хрещення, а на Москві, якої тоді ще й не існувало. Російська Православна Церква запрошує Предстоятелів православних Церков до білокам’яної. Програма складена так, щоб урочистості в Києві пройшли нібито як другорядні після московських», - зазначив він.

«Основним державним заходом у нас будуть урочистості в Палаці «Україна», але там не буде ні Патріарха Кирила, ні інших іноземних гостей iз православного світу. Вони у той момент будуть на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним. Патріарх Кирил, ніби як барин до холопів, приїде до нас під вечір. Цим він дуже хоче показати, що відіграє керівну та ключову роль. Продемонструвати всьому світові: ось бачите, ми тут єдині канонічні, визнані, а всі інші — «розкольники», які не можуть брати участь в загальному святкуванні», - додав намісник.

За його словами, це свято Москва намагається використати у своїх геополітичних інтересах.

«Але історичну правду перекрутити неможливо. І ми свідчимо, що рівноапостольний князь Володимир Великий був київським князем і хрестив Русь саме в Києві. Москви тоді навіть як населеного пункту не було! Сподіваюся, що всім вистачить мудрості не дати Москві принизити Україну на її власному святі», - наголосив Патріарший намісник.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати