16 грудня 2012

УПЦ КП претендує на участь у вирішенні питання автокефалії на Всеправославному Соборі

13 грудня під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відбулося засідання Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, який схвалив низку рішень, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.



Синод розглянув повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про обговорення Помісними Православними Церквами проблеми скликання Всеправославного Собору та способу прийняття рішень як у процесі підготовки до Собору, так і безпосередньо на Соборі. Відповідно у синодальній постанові було підкреслено, що вирішення питання про автокефалію без участі та врахування позиції Церков, які зараз претендують на визнання власної автокефалії (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Македонської Православної Церкви, Чорногорської Православної Церкви та Православної Церкви в Америці) суперечить соборним традиціям Православної Церкви, самому Священному Писанню, яке закликає вислухати сторони, перш ніж виносити судження. Саме тому будь-яке рішення щодо автокефалії, винесене в той чи інший спосіб без участі вказаних Церков, не розв’яже проблеми та залишиться безплідним.



Також було зазначено, що на розгляд соборів завжди виносилися найбільш гострі питання, що турбують церковну повноту. Такими, на даному етапі буття Православної Церкви, очевидно є питання автокефалії та питання екуменізму. Без розгляду цих питань і прийняття за ними рішень проведення Всеправославного Собору стає недоцільним.



Щодо способу прийняття рішень Синод висловив переконання, що соборні постанови повинні спиратися не на людські міркування більшості чи меншості, історичний авторитет кафедр і їхніх Предстоятелів, а на Божественне Одкровення, Передання Церкви і Священне Писання, бути свідченням правди – навіть коли проти такої правди виступає якась частина чи сама більшість. Адже остаточну силу соборним рішенням подає лише їх сприйняття (рецепція) всією повнотою Церкви, як дійсного втілення волі Духа Святого і соборного розуму.



Священний Синод доручив Патріарху Філарету надіслати листи до Предстоятелів Помісних Церков з викладенням позиції УПЦ Київського Патріархату з порушених питань.



Також Синод висловив занепокоєння і протест проти дій Кіровоградської обласної державної адміністрації, "яка всупереч документально зафіксованому волевиявленню реально діючої громади УПЦ КП в смт. Новоархангельськ надалі залишатися в складі Київського Патріархату, взяла до уваги і зареєструвала прийняті фіктивною «громадою» зміни до Статуту парафії, внаслідок чого парафія проти своєї волі за документами була переведена під владу Московського Патріархату".



Патріарху Філарету було доручено звернутися до Президента України В. Ф. Януковича з листом, в якому викласти протест проти дій Кіровоградської ОДА та просити главу держави втрутитися у ситуацію і захистити права віруючих Київського Патріархату.



Було також висловлено негативне ставлення до нещодавно прийнятих законів «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (Закон № 5492-VI) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)» (Закон №5461-VI). Синод через Предстоятеля Київського Патріархату звернувся до Президента, Кабінету міністрів та народних депутатів України з пропозиціями внесення змін до вказаних законів.



Було вирішено відкрити в м. Дніпропетровську з 2013-2014 навчального року Дніпропетровську духовну семінарію, провівши влітку 2013 р. набір студентів на 1 курс семінарії.

Розглянувши деякі аспекти життя Волинської єпархії та вислухавши пояснення митрополита Луцького і Волинського Михаїла Священний Синод вирішив вважати недоцільним створення при Волинській православній богословській академії будь-яких нових навчальних чи науково-дослідних структур. Також Синод зобов’язав преосвященного митрополита Михаїла отримати пораду і благословення Предстоятел Патріарха Філарета щодо розв’язання питання впроваджених у Волинській єпархії нововведень.



На завершення роботи було визначено нових тимчасових членів для участі у синодальних засіданнях у 2013 році. Ними стали архієпископ Херсонський і Таврійський Даміан, єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил та єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати