5 січня 2013

Відбулося відспівування спочилого єпископа Феодосія (Пайкуша)

3 січня 2013 року в монастирському храмі прп. Феодосія Печерського відбулося відспівування блаженної пам’яті преосвященного Феодосія, єпископа Васильківського, вікарія Київської єпархії, намісника Феодосіївського чоловічого монастиря м. Києва.

Як повідомлялося раніше, єпископ Феодосій помер 31 грудня 2012 року від інфаркту на 58-му році життя.

Заупокійне богослужіння розпочалося Божественною літургією о 9 год. ранку. Очолив богослужіння Святійший Патріарх Філарет. Йому співслужили: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископи Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, Білоцерківський Олександр, Сімферопольський і Кримський Климент, Вінницький і Брацлавський Онуфрій, Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Вишгородський Агапіт, братія Феодосіївського монастиря, намісники монастирів, духовенство Києва та Київської єпархії.

Прощаючись зі спочилим єпископом Феодосієм, Патріарх виголосив слово. Святійший Владика акцентував увагу молільників на необхідності віри у вічне життя.

"Ми віримо в те, що існує вічне життя. Чому існує? Тому що ми не бачимо того, що наступає після смерті. Не бачимо, але твердо віримо, що воно є.

Чому ми віримо, що воно є? Тому, що про це сказав Бог. А те, що говорить Бог – є абсолютна правда. Тому той, хто не має цієї віри, той грішить не тільки проти Бога, а й проти істини.

Покійний владика Феодосій вірив у вічне життя. Тому нам тепер з любові до нього треба зробити те, що він не може вже зробити. Він уже не може покаятися у своїх гріхах, не може молитися за себе, бо представ на Суд Божий. А ми, що живемо на землі, можемо молитися за нього. І молитва Церкви сильна у Бога.

Тому наша любов до нього повинна виявлятися у молитві. От хто любить його – помолись, щоб Господь простив його. І якщо багато-багато вірних Церкви Христової, і єпископів, і священиків, будуть молитися, то Господь допоможе йому Своєю Божественною благодаттю. Чим допоможе? Простить йому гріхи.

Тому, дорогі браття і сестри, помолимось за покійного владику Феодосія, щоб Господь простив йому провини і дарував вічне блаженне життя. Те блаженне життя, у яке він вірив і куди хотів піти.

І нехай Господь за молитвами Церкви простить йому вільні і невільні провини і прийме у Своє Небесне Царство."

Після Божественної літургії Святійший Патріарх очолив відспівування за чином поховання монахів.

Цього скорботного дня до святої обителі прп. Феодосія Печерського прийшла велика кількість духовних дітей покійного владики Феодосія, для яких останні роки свого життя він був великою духовною опорою та незмінним порадником. На знак подяки вони принесли спочилому квіти та свої молитви.

Похований владика буде на Батьківщині – в селі Нагуєвичі, що на Львівщині.

Вічна пам'ять преосвященному єпископу Феодосію.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати