7 серпня 2013

Протоієрей Павло Адельгейм: Ми самі обираємо судьбу (відео)

Пропонуємо вашій увазі проповідь священика Павла Адельгейма з циклу «Душе моя пробудись і оживи», записану у 2009 році в псковському храмі святих Жінок Мироносиць, в якому служив отець Павло, убієнний 5 серпня 2013 року в Пскові.



Коли ми, браття, пишемо свою біографію, або чужу, то ми можемо зробити в ній виправлення, можемо щось стерти, закреслити. Можемо взяти чистий аркуш і почати спочатку. А от життя людське чернеток не терпить. Воно завжди пишеться тільки один раз, і пишеться набіло. І все, що ми в житті зробили, все залишає сліди в нашій долі.

Само це російське слово - «судьба» (доля) відкриває свій сенс, в самому слові, в цьому знаку. «Судьба» - означає «суд Божий». Ми свідчимо про себе кожним своїм вчинком, кожним своїм словом. Свідчимо про всі події, які в житті відбуваються, про те, як ми до них поставилися, як ми їх пережили, що ми зробили для того, щоб зробити ту, чи іншу подію.

Цей суд Божий пов'язаний і з самооцінкою, з оцінкою нашої совісті. Найголовніше, що в наших вчинках і словах ми можемо покаятися, але ми нічого не можемо змінити. Ми не можемо змінювати наслідків наших вчинків. Тому дуже важливо, який фундамент закладений в нашій судьбі.

З одного боку необхідно усвідомити, що ми робимо, а з іншого боку необхідна воля до того, щоб здійснити задумане. У нас дуже багато різних життєвих завдань. Нам доводиться і отримувати освіту, і будувати свою сім'ю, і будувати відносини в цій сім'ї. І все це має бути зроблено так, щоб не довелося каятися. Кожна людина вибирає для себе, як їй життя влаштувати. Один збирається стати землеробом, інший - воїном, третій - ученим, четвертий - вчителем. І ось цей вибір - вибір вільний, вибір нашої совісті. А за вибором слідує діло, і воно завжди складається з двох начал: задум, або слово, яке цей задум втілює, і діло, яке це слово виконає.

І ось Господь приводить притчу. Він каже: всякий, хто слухає Моє слово і виконує його, того уподібню людині, яка збудувала свій дім на камені, і буря знялася, і піднялися води, і натиснули на цей будинок, і він встояв, бо побудований на камені був, у нього був міцний фундамент. А всякий хто слухає Мої слова, але не виконує їх, подібний людині нерозумній, яка будинок свій побудувала на піску, і він стояв якийсь час, поки не подули вітри, поки не піднялися хвилі і не зруйнували цей будинок, тому, що у нього не було фундаменту, він був побудований на піску.

Слухати слово Боже, чути слово Боже, прийняти його у своє серце - це все справа необхідна, без нього не відбудеться наш фундамент. Але точно так само він не відбудеться, якщо ми словам цим не будемо вірні. «Хто слухає Моє слово і виконує його» - ось дві умови, на яких може бути побудований фундамент християнського життя.

Багато було на світі мислителів, мудреців, філософів, вчених, творців релігій. У них дуже багато спільного між собою, і багато в чому вони розходяться. І розходяться не тільки в деталях, а найголовніше, вони між собою розходяться в принципах. Тому не можна поєднати два різних вчення, як не можна всидіти на двох стільцях. Вони десь розійдуться і впадеш.

Чому ж ми вибираємо вчення, слово Господа Ісуса Христа, для того, щоб його здійснювати в житті? Тому, що Христос - істинний Бог наш. І Він не просто сказав свої слова, Він свої слова виконав. Він прийшов на землю, сприйняв нашу людську природу, і саме в ній, не як Бог, а як Людина виконав сказане Ним слово. І зробив щось більше. Він помер за нас, бо Бог любить нас і хоче, щоб ми стали Його гідними дітьми.

І ось Господь Ісус Христос каже: «Слова Мої це Дух і Життя». І кожному християнину необхідно прийняти ці слова, для того, щоб наповнитися Духом і Життям. Але слова ці прийняти недостатньо. Господь каже: «Не кожен, хто каже мені «Господи, Господи!», увійде в Життя, але той, хто творить волю Отця Мого. Хто любить Мене, той виконає Мої заповіді».

Ось - завдання християнського життя. Треба почути, треба прийняти, треба зрозуміти слово Христове. Але крім того необхідно цьому слову бути вірними, це слово виконати в своєму житті і йому послужити. Господь вказує на два необхідні завдання християнського життя, для того, щоб закласти під ним міцний фундамент - насамперед, почути Слово Христове, а потім наповнитися рішучості, щоб це Слово виконати. Амінь.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати