27 січня 2014

Свята рівноапостольна Ніна просвітителька Грузії

Свята рівноапостольна Ніна, просвітителька Грузії, народилася біля 280 року в місті Коластри, в Каппадокії, де було багато грузинських поселень. Її батько Завулон доводився родичем святому великомученику Георгію (пам'ять 23 квітня). Він походив із знатного роду, від благочестивих батьків, користувався схваленням імператора Максиміана (284 - 305). Перебуваючи на військовій службі в імператора, Завулон, як християнин, сприяв звільненню полонених галлів, які прийняли християнство. Мати святої Ніни, Сусанна, була сестрою Єрусалимського Патріарха (деякі називають його Ювеналієм). 

Дванадцяти років свята Ніна прийшла до Єрусалиму разом з батьками, у яких була єдиною дочкою. За їх обопільною згодою і за благословенням патріарха Єрусалимського  Завулон присвятив своє життя служінню Богу в пустелях Йорданських, Сусанна була поставлена диаконісою при храмі Гробу Господнього, а виховання святої Ніни було доручено благочестивій стариці Ніанфорі. Свята Ніна проявила слухняність і старанність і через два роки, за допомогою Божої благодаті, твердо звикла виконувати правила віри і із старанністю читала Святе Письмо. Одного разу, коли вона, плачучи, співпереживала євангелистові, що описує розп'яття Христа Спасителя, думка її зупинилася на долі Хітона Господнього (Ін. 19, 23 - 24). На питання святої Ніни, де перебуває Хітон Господній (відомості про нього поміщені 1 жовтня), стариця Ніанфора пояснила, що нетканий Хітон Господній, за переказами, віднесений Мцхетским рабином Елеазаром в Іверию (Грузію), що зветься Уділом Божої Матері.

Сама Пречиста Діва під час Свого земного життя була покликана апостольським жеребом до просвічення Грузії, але Ангел Господній, з'явившись Їй, передрік, що Грузія стане Її земним уділом згодом, при кінці часів. Промисел Божий приготував Їй апостольське служіння на Афоні (також іменованому Уділом Божої Матері). Дізнавшись від стариці Ніанфори, що Грузія ще не просвіщена світлом християнства, свята Ніна вдень і вночі молилася Пресвятій Богородиці, щоб сподобитися їй побачити Грузію зверненою до Господа, і щоб Пречиста Діва допомогла знайти Хітон Господній. Цариця Небесна почула молитви юної праведниці. Одного разу, коли свята Ніна спочивала після довгих молитов, Пречиста Діва з'явилася їй уві сні і, вручивши хрест сплетений з виноградної лози сказала: "Візьми цей хрест, він буде тобі щитом і огорожею проти всіх видимих і невидимих ворогів. Іди в країну Іверську, проповідуй там Євангеліє Господа Ісуса Христа і віднайдеш благодать у Нього: Я ж буду тобі Покровителькою".

Прокинувшись, свята Ніна побачила в своїх руках хрест (нині зберігається в особливому кивоті в Тбіліському Сіонському кафедральному соборі), зраділа духом і прийшовши до свого дядька, Патріарха Єрусалимського, розповіла про видіння. Патріарх Єрусалимський благословив юну діву на подвиг апостольського служіння. По дорозі до Грузії свята Ніна чудесним чином минула мученицьку смерть від вірменського царя Тиридата, якій піддалися її супутниці - царівна Ріпсіме, її наставниця Гаіанія і 35 дів (пам'ять 30 вересня), що втікали до Вірменії з Риму від гонінь імператора Діоклетіана (284 - 305) . Укріплена баченнями Господнього Ангола, який з'явився в перший раз з кадилом, а в другій - з сувоєм в руці, свята Ніна продовжила свій шлях і з'явилася в Грузію у 319 році. Слава про неї незабаром поширилася в околицях Мцхета, де вона трудилася, бо проповідь її супроводжувалася багатьма знаменнями.

У день преславного Преображення Господнього, по молитві святої Ніни, під час язичницького жертвопринесення, яке чиниться жерцями в присутності царя Міріан і численного народу, були скинуті з високої гори ідоли - Армазі, Гаці і Гаім. Це явище супроводжувалося сильною бурею. Увійшовши в Мцхета стародавню столицю Грузії, свята Ніна знайшла притулок у сім'ї бездітного царського садівника, дружина якого, Анастасія, за молитвами святої Ніни, звільнилась від неплідства та увірувала в Христа. Свята Ніна зцілила від тяжкої недуги грузинську царицю Нану, яка, прийнявши святе Хрещення, та з ідолопоклонніці стала ревною християнкою (пам'ять її звершується 1 жовтня). Незважаючи на чудесне зцілення дружини, цар Міріан (265 - 342), слухаючи намовою язичників, готовий був піддати святу Ніну жорстоким мукам. "У той самий час, як святий праведниці задумували страту, потемніло сонце і непроникна темрява покрила місце, де перебував цар". Цар раптово осліп, а уражена жахом свита почала благати своїх язичницьких ідолів про повернення денного світла. Але Армазі, Задем, Гаім і Гаці були глухими, а морок примножився». Тоді всі сильно налякавшись одноголосно закликали Бога, Якого проповідувала їм Ніна. Миттєво розсіявся морок, і сонце освітило все своїми променями". Це подія здійснилося 6 травня 319 року.

Цар Міріан, зцілений святою Ніною від сліпоти, прийняв святе Хрещення разом зі своєю свитою. По закінченні декількох років в 324 році християнство остаточно утвердилося в Грузії. Літописи оповідають, що святий Ніні, за її молитвам, було відкрито, де схований Хітон Господній і там був споруджений перший в Грузії християнський храм (спочатку дерев'яний, нині кам'яний собор на честь 12-ти святих Апостолів, Светіцховелі). До того часу, за допомогою візантійського імператора Костянтина (306 - 337), який надіслав на прохання царя Міріан в Грузію Антіохійського єпископа Євстафія, двох священиків і трьох дияконів, християнство в країні остаточно утвердилося. Однак гірські області Грузії залишалися непросвіченими. У супроводі пресвітера Якова і одного диякона, свята Ніна вирушила до верхів’я річок Арагві та Іорі, де проповідувала Євангеліє язичникам-горянам. Багато з них увірували в Христа та прийняли святе Хрещення. Звідти свята Ніна пройшла до Кахетії (Східна Грузія) і оселилася в селищі Бодбе, в маленькому наметі на схилі гори. Тут вона вела подвижницьке життя, перебуваючи в постійних молитвах, навертаючи до Христа навколишніх жителів. У їх числі була і цариця Кахетії Соджа (Софія), яка прийняла Хрещення разом зі своїми царедворцями і безліччю народу.

Завершивши апостольське служіння в Грузії, свята Ніна була сповіщена наперед про свою близьку кончину. У посланні до царя Міріана вона попросила його прислати єпископа Івана, щоб він приготував її в останню путь. Не тільки єпископ Іван, але і сам цар, разом зі всім духовенством, відправилися в Бодбе, де біля смертного одра святої Ніни були свідками багатьох зцілень. Повчаючи народ, що прийшов їй поклонитися, свята Ніна на прохання своїх учениць, розповіла про своє походження і життя. Ця розповідь, записана Соломією Уджармською, послужив підставою житія святої Ніни. Благоговійно причастившись Святих Тайн, Ніна заповідала, щоб її тіло поховали в Бодбе, й мирно відійшла до Господа в 335 році (за іншими джерелами, в 347, на 67-му році від народження, після 35 років апостольських подвигів).

Цар, духовенство і народ, засмучений кончиною святої Ніни, хотіли перенести її останки в соборну Мцхетскому церкву, але не могли зрушити труни подвижниці з обраного нею місця упокоєння. На цьому місці в 342 році цар Міріан заснував, а син його цар Бакур (342 - 364) завершив і освятив храм в ім'я святої Ніни, святого великомученика Георгія; пізніше тут було засновано жіночий монастир в ім'я святої Ніни. Мощі святої, за велінням її приховані під спудом, були прославлені багатьма зціленнями і чудами. Грузинська Православна Церква, за згодою Антіохійського Патріархату, найменувала просвітительку Грузії рівноапостольною та зарахувавши до лику святих встановила її пам'ять 14/27 січня, в день її блаженної кончини.

 

 

 

 

     

 

 
 

Рекомендуємо відвідати