15 травня 2014

Священний Синод Київського Патріархату ухвалив заяву та звернення

Священний Синод УПЦ Київського Патріархату на своєму засіданні 14 травня 2014 р. ухвалив тексти Заяви з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил і Звернення до співвітчизників з нагоди виборів Президента України. Наводимо текст документів.

Заява Священного Синоду
Української Православної Церкви Київського Патріархату
з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії
терористичних та сепаратистських сил

У зв’язку з подальшим нагнітанням агресії проти України шляхом підтримки з Росії терористичних та сепаратистських сил Священний Синод ще раз засвідчує засудження Церквою такої злочинної діяльності як каїнового гріха братовбивства.

Синод повністю підтримує Заяву Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета від 3 травня 2014 р. з приводу ескалації насильства в Україні та закликає всіх ще раз уважено прочитати викладені в ньому думки.

На жаль за останній час Київській Патріархії стали відомими численні факти погроз життю та здоров’ю духовенству і вірних УПЦ КП, створення перешкод діяльності Церкви в східних областях України з боку контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил. Зокрема, озброєні особи вдиралися до храмів Київського Патріархату з вимогою до священнослужителів негайно переходити в підпорядкування Московського Патріархату, терористи «оголошували смертні вироки» священикам Київського Патріархату, що в нинішніх умовах створює реальну загрозу життю духовенства і вірних УПЦ КП в Донецькій та Луганській областях.

В деяких місцях через активність терористичних та сепаратистських сил, створювані ними перешкоди (блокпости) духовенство, з метою не наражати парафіян на небезпеку, змушене в деяких храмах значно скорочувати кількість богослужінь, а в окремих і зовсім їх припиняти.

З іншого боку, в засобах масової інформації неодноразово повідомлялося про конкретні факти сприяння терористам і озброєним сепаратистам з боку окремих представників духовенства Московського Патріархату, про публічне схвалення і заохочення ними злочинної діяльності вказаних осіб, перешкоджання правоохоронцям та збройним силам у відновленні правопорядку.

Занепокоєння викликає також виявлений зв’язок між одним з керівників терористів і озброєних сепаратистів, офіцером російських спецслужб Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) і К. В. Малофєєвим – головою правління Благодійного фонду Святителя Василія Великого (Росія), який був організатором привезення в Україну так званих «Дарів волхвів». Запис їхніх переговорів, де І. Гіркін звітує «Константину Валерьевичу» про напад на українських військовослужбовців та правоохоронців, а останній вітає з «добре відзначеним святом» (Вербною неділею) доступний у мережі Інтернет. Існують й інші докази тісного зв’язку між І. Гіркіним (Стрєлковим) та вказаним російським навколо-церковним фондом.

Враховуючи все це ми звертаємося до представників державної влади України з проханням, наскільки це можливо, захистити духовенство і громади Київського Патріархату в Донецькій та Луганській областях від нападів і погроз злочинців.

Також ми просимо міжнародне співтовариство, міжконфесійні та громадські правозахисні організації звернути увагу на порушення прав віруючих УПЦ КП в східних областях України і в Криму.

У зв’язку з непоодинокими фактами сприяння з боку окремих представників Московського Патріархату злочинній діяльності терористів і озброєних сепаратистів закликаємо керівництво УПЦ Московського Патріархату публічно, у ясних і недвозначних виразах, засудити таку діяльність і відмежуватися від неї, покарати винних. Київська Патріархія може надати сприяння у цій справі, повідомивши керівництву УПЦ МП наявну докладну інформацію.       

Ми висловлюємо обурення і засуджуємо використання наближених до Московського Патріархату структур, зокрема Благодійного фонду Святителя Василія Великого (Россія), для підтримки терористичної та сепаратистської діяльності в східних областях України.

Благословляючи український народ на боротьбу проти агресорів, терористів та інших злочинців, нагадуємо, що боротьба ця звершується в тому числі й молитвою. Тому знову і знову належить підносити молитви до Бога з проханням зупинити примноження зла і ворожнечі між людьми: «Нехай не осоромляться всі, що надіються на Тебе, а осоромляться ті, що беззаконствують даремно… Спаси, Боже, народ Твій від усіх страждань його» (Пс. 24:3,22).

Нехай милостивий Господь упокоїть душі всіх загиблих, подасть здоров’я пораненим, заспокоїть збурені серця, добрих зміцнить на шляху правди, а злих відверне від шляху погибелі.

Боже благословення нехай перебуває над усіма, хто в той чи інший спосіб захищає мир і єдність України. Впевнені, що зло і неправда обов’язково будуть переможені, про що свідчить нам і наше християнське сповідання: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»

Від імені Священного Синоду
УПЦ Київського Патріархату –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

* * *

Звернення Священного Синоду
Української Православної Церкви Київського Патріархату
до співвітчизників з нагоди виборів Президента України

Дорогі брати і сестри!
Шановні співвітчизники!

25 травня 2014 р. відбудуться вибори Президента України. Цього разу вони відбуваються у надзвичайних умовах – після втечі колишнього Президента, під час зовнішньої агресії з боку Росії та боротьби з терористичною діяльністю і сепаратизмом всередині нашої держави.

Від імені Церкви ми закликаємо всіх громадян 25 травня прийти на виборчі дільниці, проголосувати свідомо за того з кандидатів, хто на вашу думку найкраще здатен захистити свободу, незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України.

Президент бере на плечі великий тягар відповідальності. Тому кожен, хто йде до влади, повинен зважити, чи підніме цей тягар, чи захистить Україну, чи принесе народу мир. Якщо кандидат свідомо готовий служити Україні, а не шукає вигоди від влади, як це сталося з попереднім Президентом, – Церква закликає Боже благословення на його добрі справи.

Закликаємо всіх віруючих до молитви про успішне проведення виборів і обрання достойного Президента.

Нагадуємо всім, хто бере участь у забезпеченні виборчого процесу – кандидатам, членам виборчих комісій, суддям, правоохоронцям та іншим – про відповідальність не лише перед законом, але і перед Богом за проведення чесних і справедливих виборів.

Нехай Бог благословить український народ провести вибори в мирі та обрати гідного Президента.

Вітаємо всіх словами Великодньої радості – Христос Воскрес!

Від імені Священного Синоду
УПЦ Київського Патріархату –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

 

Прес-центр Київської Патріархії

 
 

Рекомендуємо відвідати