22 травня 2014

У Харкові відзначили 153-тю річницю перепоховання Тараса Шевченка

22 травня 2014 року, в м. Харкові відзначили 153-ця з дня перепоховання українського поета, художника і громадського діяча Тараса Шевченка.

Урочистості пройшли біля пам'ятника Кобзарю в саду ім. Т. Шевченка.

З цієї нагоди Преосвященнійший Митрофан, єпископ Харківський і Богодухівський у супроводі прот. Віктора Маринчака разом з митрополитом Харківським і Богодухівським Онуфрієм (Легким), єпископом-ординарієм Харківсько-Запорізької дієцезії Мар’яном (Бучеком), головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Балутою, першим заступником голови ОДА Ігорем Райніним, головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим, заступником Харківського міського голови Світланою Горбуновою-Рубан, представниками дипломатичного корпусу, громадських організацій, учнівської та студентської молоді взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятника великого Кобзаря.


Довідка. Тарас Шевченко був похований 12 березня 1861 року на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Через два місяці його перепоховали. З Санкт-Петербурга труну з прахом Кобзаря відправили залізницею до Москви. Далі тіло поета привезли на конях в Київ, потім пароплавом - до Канева, де всі бажаючі востаннє попрощалися з поетом в Успенському соборі. Через кілька років місце поховання - Чернечу гору - перейменували в Тарасову. У 1934 році в Каневі був відкритий музей Шевченка, а в 1939-му - побудовано новий пам'ятник.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати