16 червня 2014

Московська Патріархія готує переворот в УПЦ МП?

 Заява Прес-центру Київської Патріархії

З достовірних джерел Київській Патріархії стало відомо, що на 19 червня цього року в Києво-Печерській Лаврі на 10 годину ранку в 70 корпусі заплановано проведення засідання Священного Синоду УПЦ МП.

Серед іншого планується рішенням Синоду запросити Московського Патріарха Кирила приїхати в Україну на церковні урочистості з нагоди Дня Хрещення Руси в кінці липня. Здавалося би, візити Московського Патріарха в Київ стали звичайними і з 2008 р. відбуваються щорічно. Але цього року святкування Дня Хрещення Руси є лише формальним приводом для здійснення перевороту в керівництві УПЦ МП.

Планується, що після оголошення про запрошення для Патріарха Кирила відвідати святкові заходи, через пресу будуть запущені заяви, погрози та заклики не допустити приїзду Московського Патріарха в Україну. Як діє російська пропаганда для нагнітання істерії – всім відомо. Тому за певний час буде створено інформаційну картину нібито реальності загрози в Києві життю Глави РПЦ. І нібито через цю загрозу життю головні урочисті заходи будуть перенесені з Києва у Херсонес біля Севастополя, як місце особистого хрещення святого князя Володимира.

Кінцева мета цієї схеми – під благовидним приводом зібрати єпископат УПЦ МП на території, яка юридично є українською, але фактично повністю контролюється російською владою та відповідними спеціальними службами. Єпископів можна було би закликати і безпосередньо до Москви. Але є побоювання, що багато єпископів у столицю держави, яка веде проти України неоголошену війну, просто не поїдуть, а прийняті у Москві рішення в очах українців будуть дискредитовані.  

Коли ж єпископи зберуться у Херсонес нібито лише на святкування – «раптом», «після братського обговорення» планується оголосити про «бажання єпископату УПЦ МП» провести свій Собор для прийняття рішень щодо її подальшого життя.

Мета проведення такого «Собору» – оголосити митрополита Володимира (Сабодана) остаточно недієздатним, надати йому (як це було нещодавно зроблено в Білорусі) титул «почесного Предстоятеля УПЦ» і під контролем Московського Патріарха та російських спецслужб «обрати» нового Предстоятеля УПЦ МП – повністю лояльного Москві. А тих єпископів, які відмовляться брати участь у «Соборі» пізніше примусити визнати його рішення або оголосити розкольниками.

Фактично планується задіяти схему, кілька разів вже використану в минулому для «продавлювання» потрібних кремлівському керівництву рішень.

Так, у 1961 р. під приводом святкування дня пам’яті преп. Сергія Радонезького було скликано в Троїце-Сергієву Лавру єпископат РПЦ, а ввечері владикам оголосили, що буде проведений Архієрейський Собор. На цьому Соборі були за вказівкою держави прийняті зміни до церковного статуту, які перетворили священика з керівника парафії на наймита, а всю владу і контроль за фінансами в парафії було передано так званому «виконавчому органу» зі світських осіб, переважно або лояльних державі, або й прямо призначених нею.

Так само було вчинено у травні 1992 р., коли під приводом «наради» до Харкова були під контролем спецслужб звезені архієреї УПЦ, а потім це зібрання оголосили «Архієрейським Собором», на якому були прийняті рішення, що породили існуюче дотепер церковне розділення.

Усвідомлюючи серйозні зміні, які відбулися за останні місяці в українському суспільстві у ставленні як до Кремля, так і до Московського Патріархату, керівники РПЦ і їхні куратори від влади побоюються повністю втратити контроль над УПЦ МП. А тому готові пожертвувати частиною УПЦ МП, яка не визнає рішень запланованого «Херсонеського собору», але під своїм контролем призначити на місце митрополита Володимира іншого, лояльного Росії ієрарха.

Здійснення цих планів суперечить Статуту УПЦ МП, стане грубим втручанням у її внутрішні справи з боку Московської Патріархії, а також втручанням у внутрішні справи України з боку вороже налаштованого кремлівського керівництва. Таким кроком Москва хоче не лише забезпечити собі контроль хоча би над частиною УПЦ МП, але також нейтралізувати вплив Київської Митрополії, яка зараз не схвалює виступи священиків Московського Патріархату на боці про-кремлівських терористів на Сході України.

У зв’язку з цим Прес-центр Київської Патріархії вкотре заявляє, що УПЦ Київського Патріархату не заперечує права Московського Патріарха приїздити в Україну, в тому числі на святкування Дня Хрещення Руси. Навпаки, ми завжди підкреслювали, що такі візити лише сприяють збільшенню кількості прихильників Київського Патріархату, адже проповідувані Патріархом Кирилом ідеї «Русского мира» викликають в Україні все більшу відразу.

Хочемо нагадати, що Хрещення Руси-України відбувалося у Києві, у водах Дніпра. Тому перенесення урочистостей у будь-яке інше місце, особливо у Крим, який контролюється владою Росії, вважаємо неприйнятним.

Тому закликаємо єпископат, духовенство і всіх вірних УПЦ МП бути пильними та не допустити перевороту в керівництві своєї Церкви, а українську державу – зупинити спроби кремлівського керівництва втрутитися в українські церковні справи і використати УПЦ МП для підтримки агресії проти України.

Прес-центр Київської Патріархії

 
 

Рекомендуємо відвідати