23 травня 2015

У Харкові відзначили 154-ту річницю перепоховання Тараса Шевченка

22 травня 2015 р., у м. Харкові відзначили 154-ту річницю з дня перепоховання українського поета, художника і громадського діяча Тараса Шевченка.

Вшанування поета відбулося в рамках Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій…»

Урочистості пройшли біля пам'ятника Кобзарю в саду ім. Т. Шевченка.

З благословення єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана, клірик храму св. вмч. і цілителя Пантелеймона ієрей Віталій Стефаник взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятника великого Кобзаря.

Покласти квіти до пам’ятника генію українського письменництва також прийшли єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Станіслав Широкорадюк, т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадим Глушко, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан, депутати обласної ради, працівники департаментів та відділів обласних та міських органів влади, керівники підприємств та організацій, представники духовенства, громадські та молодіжні організації.

«Шевченко - постать планетарного масштабу, він стоїть у ряду найбільших гуманістів світу. Твори Кобзаря перекладено більш ніж 130 іноземними мовами. Пам’ятники йому встановлено майже на всіх континентах», - зазначив Вадим Глушко.

Крім того, перед харків’янами виступили ансамбль танцю «Закаблуки» Харківського училища культури та народний аматорський хор української пісні «Жайвір» Харківського району.

Довідка. Тарас Шевченко був похований 12 березня 1861 року на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Через два місяці його перепоховали. З Санкт-Петербурга труну з прахом Кобзаря відправили залізницею до Москви. Далі тіло поета привезли на конях в Київ, потім пароплавом - до Канева, де всі бажаючі востаннє попрощалися з поетом в Успенському соборі. Через кілька років місце поховання - Чернечу гору - перейменували в Тарасову. У 1934 році в Каневі був відкритий музей Шевченка, а в 1939-му - побудовано новий пам'ятник.

 
 

Рекомендуємо відвідати