27 травня 2015

Єпископ Митрофан взяв участь в освяченні храму на честь Архангела Гавриїла

У неділю, 11/24 травня, наша Свята Православна Церква святкує пам’ять святих рівноапостольних Кирила та Мефодія. Київське Православ’я нерозривно зв’язано з діяльністю святих братів. Саме їх діяльність по перекладу Євангелія на слов’янську мову та християнізації на землях сучасної України знайшла своє відображення в історичних літописах.

Тому не дивно, що для освячення центрального верхнього храму на честь Архангела Гавриїла в містечку атомників Нетішин, був обраний саме цей день. Варто також відзначити – Тринадцять років минуло відтоді, як нижній храм освятив в 2002 році Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

На запрошення громади, освячувати храм прибув правлячий архієрей Хмельницької єпархії, Високопреосвященний Владика Антоній, а також запрошений на урочистості єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. На величне свято прибуло 30 священнослужителів: Хмельницької та гостей з Рівненської та Тернопільської єпархій.

Багатолюдно було в красені храмі на святковому богослужінні, під час якого на малому вході митрополит Антоній з благословення  Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета нагородив за розбудову Хмельницької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату черговою нагородою – піднесення до сану архімандрита,  настоятеля ігумена Владислава (Федотова).

Дякуючи Святійшому Патріарху за нагороду, архімандрит Владислав сказав: «Сьогодні настав той день, якого так з нетерпінням чекали всі ми: Верхній храм на честь Архангела Гавриїла Української Православної Церкви Київського Патріархату освячено. Я хочу щиро подякувати громаді за постійну підтримку та за допомогу, всім благодійникам та тим, кому небайдужа доля нашого храму. Нехай береже вас Господь».

Після відпусту до вірних звернувся Високопреосвященний Владика Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський. У своєму піднесеному та урочистому слові, яке не залишило нікого байдужим, Його Високопреосвященство відзначив наступне: «…Неодноразово я у своїй архієрейській практиці бачу подвиги священнослужителів, не обов’язково старших за віком, а й  молодих. Бачу їхню жертовність, бачу їхню змогу втілити в життя те, чого, можливо, в інших не виходить. Ми давно знаємо прислів’я світського характеру: кадри вирішують все. Важко вловити, де священик приживеться. Потрібно у всьому  набиратися терпіння… Священик без вас, без громади, нічого не вартий. Він повинен відчути, що ви його підтримуєте. Іноді не обов’язково, повірте, грішми… Не кидайте храму, бо він ваш. Храм – це не якась абстракція. Ви є громада цього храму. І все, що є в храмі, – це ваше надбання для задоволення ваших духовних потреб,  насамперед, для спасіння кожної індивідуальної душі. Не потрібно спасати весь світ, для цього є Христос – Господь, якому ми молимося. Кожен повинен спасти себе, а священик допомогти вам спастись. … Я також хочу виказати щиру вдячність моєму співбрату – єпископу Харківському і Богодухівському  Митрофану та всьому духовенству, за спільну молитву, за те, що вшанували своєю присутністю наше величне свято….»

Релігійна громада собору в м. Нетішин  щиро дякувала Високопреосвященному митрополиту Хмельницькому і Кам’янець-Подільському Антонію за його архіпастирський візит та освячення новозбудованого храму.

Відтепер православна громада м. Нетішин має найбільший у єпархії новозбудований храм у статусі в статусі собору.

cerkva-km.info

 
 

Рекомендуємо відвідати