14 квітня 2021

У Харкові вшанували жертв Катинської трагедії

13 квітня 2021 у Харкові вшанували жертв Катинської трагедії. Жалобні заходи відбулись на Меморіалі жертвам тоталітаризму в П'ятихатках поблизу Харкова.
У них взяли участь єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан ПЦУ, єпископ - ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Павло Гончарук, екзарх Харківський, голова Соціального відділу УГКЦ владика Василь Тучапець, єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України Павло Шварц, Генеральний консул республіки Польща у Харкові Пьотр Стаханчик, консул Барбара Качмарчик, інші представників Генерального консульства, представники Харківської обласної та міської ради, представники польських товариств Харкова та небайдужі жителі міста, що прийшли вшанувати пам'ять 4302 поляків, розстріляних НКВС у квітні - на початку травня 1940 року.
Представниками духовенства була звершена заупокійна панахида, після чого Генеральний консул республіки Польща у Харкові Пьотра Стаханчик звернувся до присутніх на жалобному заході : "Сьогодні дуже важливий день для поляків. Це день пам'яті тисяч польських офіцерів, розстріляних за наказом Йосипа Сталіна навесні 1940 року з яких 4300 поховані на цьому Меморіалі жертвам тоталітаризму. Це були не тільки професійні військові, а й професори, лікарі, інженери, юристи, університетські викладачі, письменники, журналісти, громадські діячі. Їх убили, тому що вони були поляками, любили свою Батьківщину, боролися за неї і відмовилися співпрацювати з комуністичним режимом. Довгі роки влада Польської Народної Республіки і Радянського Союзу робили все, щоб ми забули про цих героїв. Але цього не сталося. Ми про них пам'ятали, пам'ятаємо і будемо пам'ятати завжди".
Церемонія вшанування завершилась урочистим покладанням квітів до меморіальної стели жертвам сталінського тоталітарного режиму.
 
 

Рекомендуємо відвідати