27 листопада 2021

На Харківщині вшанували пам'ять жертв голодоморів ХХ століття

Із благословення єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана духовенство і віряни Харківської єпархії Православної Церкви України молитовно вшанували всіх, хто загинув від штучно створеного на нашій землі голоду в ХХ столітті. Поминальні богослужіння та жалобні акції відбулися в суботу, 27 листопада 2021 року.

У храмах єпархії були відслужені заупокійні літургії та панахиди. Після чого священики і миряни відвідали меморіальні місця та пом’янули там селян-жертв тоталітарного сталінського режиму.

У заходах, організованих обласним керівництвом на меморіалі пам’яті жертв Голодомору біля харківської кільцевої дороги, взяли участь обласний благочинний протоієрей Григорій Стасюк і благочинний Харківського району протоієрей Олег Козуб. Священики поклали квіти до пам’ятника та запалили лампади в межах загальноукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», котра відбувається о 16:00 годині щороку в День пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Сотрудник харківського храму святого апостола і євангеліста Іоана Богослова протоієрей Геннадій Рохманійко молитовно очолив жалобні акції в обласному центрі. Він узяв участь у хресній ході середмістям Харкова, а також відправив панахиду біля хреста пам’яті жертв Голодомору в Молодіжному парку.

Т.в.о. секретаря єпархіального управління протоієрей Дмитро Шаповалов на запрошення місцевих активістів відвідав Красноград. Біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору священик відправив парастас. А в 16:00 годині на центральній площі районного центру о. Дмитро разом із красноградцями запалив лампадки та виступив на жалобному мітингу в пам’ять про безвинно замучених голодом людей.

Заупокійне богослужіння відбулося біля пам’ятного хреста в Богодухові. Панахиду відслужив ієромонах Варфоломій (Олефір). Після молитви присутні поклали квіти до меморіального знаку загиблим від штучного голоду українцям.

Мітинг-реквієм відбувся в Сухоярі – місці поховання тисяч закатованих голодною смертю мереф’ян. Молитовний чин за спокій душ жертв Голодомору звершив настоятель Свято-Введенського храму в Мерефі архімандрит Палладій (Більчук).

У Соколовому Чугуївського району панахида і запалення свічок пам’яті відбулися біля хреста на території Свято-Успенського храму. Жалобними заходами керував районний благочинний і настоятель храму протоієрей Станіслав Аштраф’ян.

 

 
 

Рекомендуємо відвідати