9 січня 2022

Різдвяне послання єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана

Різдвяне послання єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана
духовенству, чернецтву та вірянам Харківської  єпархії

Всечесні отці, дорогі брати та сестри, улюблена паства Благословенної Слобожанщини!

Від щирого серця вітаю вас з великим святом Різдва за тілом Господа і Бога, і Спасителя нашого Ісуса Христа! Цієї великої ночі, осяяної світлом Віфлиємської зірки, разом з вами внутрішньо завмираю перед величчю явлення в наш світ Бога. Подивімося на праведного Йосифа Обручника та Пресвяту Діву Марію: дорога до Віфлиєму, сповнена випробувань та страху, привела їх до зачинених дверей будинків його мешканців. Здавалося, їм ніде тут не було місця, не було притулку. Ніхто на них тут не чекав, ніхто їм не був тут радий. Але всі ці зовнішні обставини, всі ці ускладнення та негаразди не могли зламати їх рішучості, їх волі, їх духу. Марія була вірна своєму вибору: «Я раба Господня» ( Лк. 1, 38), а Йосиф жив натхненням слів Ангела: «Не бійся!» (Мф. 1, 20)

Цьогорічна наша дорога подібна до шляху Святого Сімейства, вона також пролягла через багато випробувань. З відчутним болем, гіркотою та втомою ми прийшли до різдвяного вертепу. Цей біль, ця гіркота та втома спричинені і втратами рідних та близьких, і хворобами, і підступною неоголошеною війною, що все триває. Вони помітно змінили не лише наш внутрішній, а й зовнішній світ.
 
Але, піднімаючи голову до нічного неба, ми знову бачимо Віфлиємську зірку — Світло, що освітлює нас. За наші втрати, у відповідь на наші сльози, зігріваючи від холоду самотності та байдужості, Бог дарує нам Самого Себе! 

Тоді в пустелі пастухи зраділи ангелам, які благовістили їм про торжество Життя. У наші дні стають схожі на добрих ангелів-вісників лікарі, медичні сестри та брати, які своїм служінням приносять втіху та добру надію. А ще наші військовослужбовці - люди з незвичайно мужньою  душею, що боронять нас. Дякую вам за це від щирого серця!

Христос народився - і Небо в наших радісних серцях знайшло собі ясла.  Втілена Любов по-материнськи сповиває наші душі, від Його Слова замовкає сумнів нашого розуму, і ми знову радіємо! З нами Бог! (пор. Іс. 8,9)

Рідні мої! Вітаючи всіх вас із Різдвом Христовим та Новоліттям, молитовно бажаю вам здоров’я, радості, добра, родинного тепла, миру з Богом і порозуміння з ближніми. Зичу вам духовної наснаги та нових звершень на життєвій ниві. Щиро благаю милосердного Бога, щоб чисте світло православної віри завжди було нашим дороговказом в особистому і суспільному житті. Хай немовля Ісус лагідно зніме сльозу з кожного заплаканого людського ока. Дай, Господи, щоб не літали кулі й не рвалися гранати! Пресвята Богородице, просимо тебе, вчини, щоб Різдво твого Сина торкнулося кожного серця мешканців нашого краю!

З Різдвом Христовим та новим роком Його милості!

 


Ваш з молитвою і любов'ю про Христа Народженого


Митрофан


єпископ Харківський і Богодухівський

Харків. Різдво Христове 2021/2022

 
 

Рекомендуємо відвідати