25 вересня 2022

Російські окупанти знищили храм ПЦУ на Харківщині

24 вересня 2022 року, в суботу перед Воздвиженням, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан відвідав село Руські Тишки на північ від обласного центру. Тамтешня парафія на честь святого архістратига Божого Михаїла від початку бойових дій у лютому і до контрнаступу Збройних Сил України у вересні перебувала під окупацією.

За традицією останніх років, архієрейська літургія в день свята Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього відбувалася в місцевому храмі. На жаль, загарбницька війна, розв‘язана путінським режимом, внесла свої корективи: Руські Тишки сильно пошкоджені.

На початку окупації Архангело-Михайлівський храм був зухвало пограбований окупантами і місцевими колаборантами з числа прихильників «руського міра» та Московського патріархату. Двері були зламані, цінні богослужбові речі та ікони винесені невідомо куди. Проте аж до кінця літа церковна споруда залишалася цілою, хоч перебувала на самісінькій лінії фронту. В останні дні перед втечею з північних районів Харківщини окупанти спалили храм ПЦУ.

Владика Митрофан оглянув попелище, зібрав дивом уцілілі рештки церковного начиння та помолився на місці, де стояв храм. Громада села і благодійники мають намір відбудувати святиню після переможного завершення війни.

Храм на честь архістратига Михаїла було освячено в 2018 році. Він був розташований на території котеджного містечка Удачино в Руських Тишках Циркунівської територіальної громади Харківської області.

 
 

Рекомендуємо відвідати