19 листопада 2022

Розпорядження єпископа Митрофана про молитву в День Гідності та Свободи

У понеділок, 21 листопада 2022 року, на свято собору Архистратига Божого Михаїла і інших небесних сил безплотних, в Україні відзначається щорічний День Гідності та Свободи.

Його встановлено на згадку про початок масових громадських акцій – протесту проти фальсифікації президентських виборів у 2004 році та на підтримку європейського, а не російського вектору розвитку України в 2013 році. Ці суспільні зрушення відомі в новітній історії, як Помаранчева революція та Революція Гідності, перший і другий Майдан.

Українська Церква в обох випадках склала свій іспит вірності Божій правді та захисту людської гідності. Вона була не з корумпованими можновладцями, а разом зі своєю паствою – українським народом.

Поступ у майбутнє України невід’ємно пов’язаний із Свято-Михайлівським Золотоверхим монастирем. Його стіни вберегли учасників Євромайдану від кийків «Беркуту». Його дзвони скликали киян серед ночі на захист ідеалів Гідності та Свободи. Його храми стали не тільки лікарнями зранених душ, а й операційними хірургів у найкривавіші дні розстрілу Небесної Сотні.

Тож не випадковим, а глибоко символічним є факт, що День Гідності та Свободи України і престольне свято Михайлівського монастиря, осердя Православної Церкви України, відзначаються в один день. Маємо нагоду благоговійно замислитись над цією промовистою підказкою Божого Промислу для нашого народу. І піднести в цей день свої молитви за Україну, всіх захисників її Незалежності, прийдешній справедливий мир і гідне майбутнє.

Благословляю духовенству Харківської єпархії 21 листопада на літургіях додати до єктеній відповідні особливі прохання та молитви, а де літургія з якихось причин не правитиметься – відслужити молебні за Україну, її владу, військо і народ. Закликаю улюблену у Христі слобожанську паству до посиленої молитви в цей день. Господнє благословення хай перебуває на кожному з Вас!

Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

† Митрофан, єпископ Харківський і Богодухівський

 

 
 

Рекомендуємо відвідати