2 лютого 2023

Священний Синод змінив титул очільника Харківської кафедри

Рішенням засідання Священного Синоду Православної Церкви України 2 лютого 2023 року змінено титул правлячого архієрея Харківської єпархії.

Як повідомляє Секретаріат Священного Синоду, відповідно до поданого єпископом Митрофаном прохання, з урахуванням історичних обставин, було схвалено рішення змінити титул архієрея з «Харківський і Богодухівський» на «Харківський і Слобожанський».

Свого часу титул «Харківський і Богодухівський» був утверджений в УПЦ-КП при розподілі історичної Харківсько-Полтавської єпархії, котра діяла з часів другого відродження УАПЦ в Україні в 1940-х роках, на окремі Харківську і Полтавську єпархії.

Тоді за зразок було взято титул митрополита єпархії Московського Патріархату – «Харківський і Богодухівський».

Цей титул виник в РПЦ у другій половині ХХ століття і не має глибокого історичного коріння, а нині використовується двома архієреями в Харкові – ПЦУ і РПЦвУ (УПЦ МП).

Через це виникає плутанина, бо через однаковий титул архієрея ПЦУ можуть помилково сприймати за архієрея РПЦвУ (УПЦ МП) – з відповідним ставленням у регіоні, котрий продовжує потерпати від російської агресії.

При формуванні єпископської кафедри в Харкові, як центрі Слобідської України (Слобожанщини), у XVIII-XIX століттях перші єпископи носили титул «Слобідсько-Український і Харківський».

В управлінні Харківської єпархії вважають, що титул «Харківський і Слобожанський» допоможе уникнути анахронічного дублювання титулів зі структурами Московського патріархату в Україні, ствердити повернення до власних питомо українських традицій у назвах кафедр і титулів архієреїв, сприятиме розвитку ПЦУ на Харківщині завдяки наголосу на українській складовій історії регіону, на що є великий суспільний запит.

 
 

Рекомендуємо відвідати