24 лютого 2023

Звернення архієпископа Митрофана до річниці російського вторгнення

Дорогі браття і сестри, українці, слобожани!

Рік тому перші російські снаряди впали на землю Слобідської України. Перші ординці зайшли на Харківщину.

Народи навколо України та й частина нас самих не вірили в успішний спротив. Нам давали від трьох днів до двох тижнів. Нас вважали слабкими, наляканими, роз’єднаними, нездатними протистояти потужній армії завойовників. Люди не вірили в Україну і українців.

Але в нас вірив Бог. Він бачив нас згуртованими спільною метою захистити найдорожче. Він бачив нас об’єднаними любов’ю до рідної землі, своєї мови, своєї Церкви, свого народу. Він бачив героїчних воїнів на передовій і неймовірних помічників-волонтерів у тилу. Бачив медиків, енергетиків, рятувальників, комунальників, які працюють без сну багато днів поспіль заради ближніх.

Він бачив те, чого не бачили ми самі – нашу здатність витримати Бучу та Ізюм, ракетні удари й блекаути, пережити біль втрат, страждання поранених, жах обстрілів. Здатність пройти цей рік і не зламатися.

Бог бачив нас сильними. Бог бачив нас справжніми. Бог бачив нас переможцями.

Люди помилялися. Бог знав краще.

І ми відкрили себе такими, якими нас бачить Господь.

Він на нашій землі творить світову історію. Він руками наших воїнів знищує сатанинську орду. Він нашим прикладом надихає інші народи долати страх, протистояти злу, боротися за ідеали свободи, сміливості, справедливості.

Він продовжує вірити в нас і розкривати нас справжніх.

Довіряймо Богові!

Рівно рік тому я звернувся до вас зі словами, які не втратили актуальності й тепер:

«Правлячий архієрей і священики Харківської єпархії наразі на своїх місцях і моляться за нашу землю і народ. Будьмо сильні, як і наші захисники.

Тримаймося в молитві. Гуртуймося в допомозі тим, хто її потребує. Зберігаймо спокій, розважливість і мир у серці – це знадобиться тим навколо нас, хто переживає і шукає підтримки.

Прислухаймося до рекомендацій відповідальних осіб і органів влади, не поспішаймо вірити будь-якій інформації, доки вона не підтверджена з офіційних джерел.

Покладаймося на Христа. Господь сильніший за зло і його джерело – диявола. Хай правда і мир переможуть брехню та агресію!»

Амінь.

Слава Ісусу Христу, Господу нашому!

Слава Україні!

 

Митрофан, архієпископ Харківський і Слобожанський

24 лютого 2023 року

 

 
 

Рекомендуємо відвідати