23 травня 2023

Архієпископ Митрофан очолив богослужіння храмового свята в деокупованих Циркунах

22 травня 2023 року храмове свято відзначила Свято-Миколаївська парафія села Циркуни Харківського району. Богослужіння розпочалося водосвятним молебнем, після якого віряни хлібом-сіллю зустріли правлячого архієрея Харківської єпархії – архієпископа Харківського і Слобожанського Митрофана.

Владика очолив святкову Божественну літургію з нагоди дня Пересенення мощів святителя і чудотворця Миколая із Мир Лікійських до Барі. Слобожанському архіпастирю співслужили настоятель парафії і благочинний Харківського району протоієрей Олег Козуб, обласний благочинний і військовий капелан протоієрей Григорій Стасюк, військовий капелан протоієрей Володимир Кузь, протоієрей Леонід Коренський, секретар єпархіального управління протоієрей Дмитро Шаповалов, ієрей Геннадій Гончаров, ієрей Роман Харченко.

На запричасному стиху архієпископ Митрофан звернувся до духовенства і пастви зі словом проповіді.

Після завершення богослужіння присутні мали змогу прикластися до ікони з часточкою мощей святителя Миколая, привезеною на свято правлячим архієреєм.

Також архієрей відзначив циркунівців, які пережили жахи окупації та обстрілів, благословенними грамотами за вірність Церкві Христовій, жертовність і любов до України.

Ця літургія стала першою архієрейською Службою Божою, відправленою в Циркунах після деокупації. Російські окупаційні війська захопили село вже в перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Настоятель парафії прот. Олег Козуб і тоді ще диякон Геннадій Гончаров залишалися під час окупації разом із парафіянами, звершували богослужіння, молилися за Україну та перемогу нашого війська, відмовилися від пропозицій співпраці з окупантами. Циркуни були визволені силами оборони 5 травня 2022 року. Однак ворога тоді вдалося відігнати тільки на лічені кілометри, і аж до вересня село щодня потерпало від потужних артобстрілів російських нелюдів. Останній тиждень перед храмовим святом по Циркунах декілька разів із території Бєлгородської області цілили ракетами С-300, дві з яких зруйнували будинки і поранили місцеву жительку напередодні храмового свята в другій половині дня. 

 
 

Рекомендуємо відвідати