7 червня 2023

Священник із Харкова взяв участь у навчаннях військових капеланів у Великій Британії

У Великій Британії завершилися 2-тижневі навчальні курси для військових капеланів із України. Серед перших 10 відібраних для тренінгу священнослужителів був і протоієрей Геннадій Рохманійко – військовий капелан Військово-медичного клінічного центру Північного регіону та сотрудник Іоано-Богословського храму міста-героя Харкова.

Священники пройшли стажування у Сухопутних військах Королівських Збройних Сил Великої Британії та поглибили свої знання про надання душпастирської опіки, духовної підтримки та моральних настанов під час військових операцій, а також у період післявоєнної відбудови.

Під час навчання капелани відвідали українських військовослужбовців, які тренуються на полігонах Англії перед очікуваним контрнаступом сил оборони України супроти російського агресора.

«Курс, розроблений британськими військовими капеланами та підтриманий Збройними Силами Великої Британії в рамках операції «Орбітал», постав як відповідь на запит Збройних Сил України, метою якого є надати учасникам духовні та практичні ресурси, необхідні для підтримки особового складу у найскладніших аспектах операцій – від важких втрат до проблем із психічним здоров’ям», - наголошується в офіційному повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

В Україні наразі працюють близько 160 військових капеланів, однак у планах збільшення їхньої чисельності до 738. На думку військових командирів, така кількість духовенства різних конфесій має щоб забезпечити духовну та пастирську підтримку офіцерів і особового складу в підрозділах, госпіталях та навчальних центрах Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.

Капелан Робін Річардсон із Департаменту капеланського служіння Королівської армії, який відповідав за розробку і реалізацію програми, залишився задоволеним проведеною роботою. Він висловив сподівання на продовження співпраці з українським військовим духовенством у найближчій перспективі.

Подія навчання військових капеланів із України стала однією з тем у медійному просторі Великої Британії. Про тренінг повідомили такі авторитетні видання, як лондонська служба ВВС, газети The Times, The Telegraph, Evening Standard, інтернет-видання inews, а також інформаційний веб-сайт державного сектору Сполученого Королівства, Академія Оборони Великої Британії тощо.

 
 

Рекомендуємо відвідати