1 вересня 2023

Православна Церква України перейшла на новоюліанський календар

Відсьогодні Українська Православна Церква (Православна Церква України) офіційно послуговується в богослужінні та діловодстві новоюліанським календарем.

1 вересня в ньому – початок індикту, церковне новоліття, також звершується пам’ять преподобного Симеона Стовпника і його матері Марфи. Церковні свята від 19 до 31 серпня цьогоріч можна було відзначити 31 серпня, в останній день користування юліанським календарем. День Усікновення глави Іоана Хрестителя молитовно вшановувався 30 серпня 2023 року.

Відтепер нерухомі свята отримають нові дати – вони відбуватимуться на 13 днів раніше, ніж відзначалися б за юліанським. Тож у вересні Різдво Пресвятої Богородиці припадатиме на 8 (а не 21) число, а день Воздвиження Чесного Хреста – на 14 (а не 27) число місяця.

Перехід ПЦУ на новий стиль був погоджений послідовно Священним Синодом, Архієрейським Собором, а 27 липня 2023 року – Помісним Собором Церкви.

Новоюліанським календарем нині офіційно послуговуються стародавні Константинопольський Патріархат, Александрійський Патріархат, Антіохійський Патріархат, а також помісні православні Церкви Кіпру, Греції, Румунії, Болгарії, Албанії, Чехії і Словаччини.

За старим стилем продовжують жити стародавній Єрусалимський Патріархат, а також церкви Росії, Грузії, Сербії та Польщі.

 
 

Рекомендуємо відвідати