16 вересня 2023

Предстоятель освятив храм-каплицю для військових у Харкові

15 вересня 2023 року Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в одній із військових частин Збройних Сил України освятив храм-каплицю на честь святого архістратига Божого Михаїла.

Спільно з Предстоятелем Православної Церкви України молилися митрополит Сімферопольський і Кримський Климент, архієпископ Дніпровський і Січеславський Симеон, архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан, капелани та місцеве духовенство, а також захисники Батьківщини та Харківський міський голова Ігор Терехов.

«Освячення цієї каплиці є певним символом, що життя продовжується – попри те, що війна ще триває. Це є також символом, що ми духовно сильні, незламні, що будемо боротися до кінця і обов’язково переможемо зло, яке увірвалося в наш спільний дім», – сказав Предстоятель, спілкуючись з нашими захисниками. Митрополит Епіфаній щиро подякував за їхнє жертовне служіння, за любов, яку вони виявляють до всіх нас і до Батьківщини, яку боронять ціною власного життя.

«Для нас всі, хто з гідністю носять військову форму і є військовослужбовцями, – новітні герої. Церква вшановує, молиться і завжди буде шанувати вас, мужніх захисників, завдяки яким ми збережемо нашу українську державу і вийдемо з цієї війни неодмінно переможцями», – зазначив Митрополит Епіфаній.

Предстоятель звернув увагу на різні аспекти цієї війни, яку веде проти нас росія. «Ми, як Церква, ведемо свою духовну боротьбу, бо, як бачимо, путін досить вдало використовує в своїх цілях також церковні інституції. Попри його намагання нав’язати нам ідеологію «русского міра», московську церкву, ми захистили нашу віру, нашу Українську Церкву, нашу рідну мову в ній – духовні основи нашої державності. Бо духовна основа хоч і невидима, але без неї неможливо збудувати сильне «тіло» української держави», – переконаний Предстоятель.

Наприкінці зустрічі Блаженнійший Митрополит Епіфаній на знак подяки за жертовне служіння відзначив воїнів церковними нагородами.

Опісля Предстоятель освятив памʼятний знак на честь всіх полеглих захисників Батьківщини та підніс молитви до Бога за спокій їхніх душ.

 
 

Рекомендуємо відвідати