24 лютого 2024

Звернення архієпископа Митрофана до другої річниці спротиву російській агресії

24 лютого виповнюється два роки, відколи ми прокинулися до схід сонця від вибухів ракет. Такі звуки в Харкові та області ми чули відтоді сотні разів. Але тих перших не забудемо ніколи. З них почалася повномасштабна війна. З ними закінчилися ілюзії щодо російського народу та церкви московського патріархату.

За два роки ми пережили багато: хаос перших днів, небачене єднання і патріотичне піднесення, фронтові успіхи та невдачі, інформаційні диверсії та виснажливі блекаути, смерті та каліцтва рідних і знайомих, хвилини відчаю і віднайдення віри.

Ми здобули унікальний життєвий і духовний досвід. Біль зробив нас сильнішими. Помилки – мудрішими. Страх – більш діяльними і згуртованими, а відтак сміливими.

Ми спромоглися явити всьому світові подвиг витривалості та незламності. Здивували навіть самих себе здатністю на успішний спротив переважаючій силі агресора. Відчули Боже благословення на те, аби боротися за справжню Україну – складну, різнобарвну, але об’єднану, величну і прекрасну. За яку так багато синів і дочок не пошкодували віддати найцінніше – свої життя.

Наш спротив триває. Невідомо, коли закінчиться війна. Але відомо інше: якщо ми збережем силу явленого за ці два роки українського духу – завершення війни неодмінно буде переможним. Бо з Україною та її оборонцями – правда, честь і гідність. А значить, і Сам Господь.

Дорогі брати і сестри!

Попри накопичене нервове виснаження і фізичну втому – відкидаймо спокуси чвар і розслаблення. Тримаймося євангельського світла та гідних людей. Працюймо на спільну перемогу! Вірмо у наші Збройні Сили! Допомагаймо волонтерам! Розбудовуймо Православну Церкву України! Бо тільки так ми захистим своє майбутнє. Тільки так здобудемо справжній мир, у якому ніколи більше не лунатимуть вибухи російських ракет.

І хай Боже благословення на цей мир буде з нашим народом, з українськими воїнами та кожним із вас.

Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

⧾ Митрофан, архієпископ Харківський і Слобожанський

 
 

Рекомендуємо відвідати