4 травня 2024

Великоднє послання архієпископа Митрофана

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

архієпископа Харківського і Слобожанського Митрофана

священноархімандрита Свято-Миколаївського Ков’язького монастиря

боголюбивим пастирям
чесному чернецтву
і всім вірним

Харківської єпархії
Православної Церкви України

 

Улюблені у Христі брати і сестри!

З радістю та вдячністю ми зустрічаємо світле свято Великодня, день Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. У цей священний момент ми запрошені звернути свій погляд до величі Божої любові, виявленої через жертву на хресті і перемогу над смертю. «А коли ми померли з Христом, то віруємо, що й жити з Ним будемо» (Рим. 6, 8). Ці слова апостола Павла нагадують нам про те, що через Воскресіння Христове ми отримуємо обітницю вічного життя в Його Царстві. Це шлях спасіння, який відкривається завдяки Сину Божому.

Великдень — це не тільки календарне свято. Це особливий момент у житті кожного з нас, коли ми разом із Христом воскресаємо від гріха та смерті до нового життя у Його благодаті. Цього дня ми приймаємо особливе благословення і силу для того, щоби йти шляхом істини і світла, поширюючи любов і милосердя навколо себе.

Згадаймо Христові слова: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві, але матиме світло життя» (Ін. 8, 12). У цьому Світлі ми знаходимо справжній напрям і сенс нашого життя, воно дає нам надію та силу долати всі труднощі.

Це особливо важливо пам’ятати, бо нині наші серця наповнені також гіркотою та скорботою, адже Батьківщина-Україна зазнає страшних випробувань. Підступний напад російського агресора і війна, що понад два роки спустошує Слобожанщину та інші українські землі, принесли в наш край багато горя. Чимало наших земляків загинули, хтось втратив рідних і близьких, свої будинки та джерела прожитку. Навіть у свято ми не маємо права залишатися байдужими до страждань та скорбот наших братів і сестер. Ми покликані надихнутися Христовим чудом і з новими силами поспішити на допомогу всім, хто потребує підтримки.

У цей святковий день ми просимо Господа дарувати наснагу воїнам-оборонцям України, які героїчно б’ються з російськими окупантами на передовій. Просимо про мудрість і силу для провідників держави, щоб наш народ під їхнім керівництвом подолав усі виклики і труднощі, з якими доводиться мати справу. Ми молимося за повернення миру на українську землю, перемогу та щасливе життя суспільства на євангельських засадах чесності, єдності та любові.

День Воскресіння Божого Сина нагадує, що навіть у найтемніші моменти нашого життя поряд є світло надії, яке ніколи не гасне. У єдності з Христом, у перебуванні в слові Божому, у причасті Тіла і Крові Спасителя — ми стаємо учасниками перемоги добра над злом, співтворцями величної історії свого народу та всієї історії спасіння.

«Нехай воскресне Бог — і розвіються вороги Його», — урочисто співаємо сьогодні. Адже Пасха — це свято перемоги, «бо від смерті до життя,  й від землі до Неба Христос Бог нас перевів, що пісню перемоги співаємо». Нехай великодня радість шириться Україною, наповнює серця людей та зміцнює віру в Бога та прийдешню українську перемогу. Нехай кожен відкриє у Христовому тріумфі над смертю і злом — джерело натхнення для власних щоденних звитяг над страхами, труднощами та спокусами. Нехай ніхто не сумнівається в силі Господній і підсумковому торжестві правди! Покладаймося на Бога і сміливо радіймо, адже «сьогодні спасіння світові, бо воскрес Христос, як Всемогутній».

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

З любов'ю та молитвами за всіх вас і наш благословенний край,

 

† Митрофан
архієпископ Харківський і Слобожанський

керуючий Харківською єпархією
Православної Церкви України

 

Пасха Господня 2024 року Божого

Місто-герой Харків

 

 
 

Рекомендуємо відвідати