30 серпня 2012

День Незалежності України

 

24 серпня 2012 р. Україна відзначила 21-шу річницю проголошення державної незалежності. З цієї нагоди у столиці відбулася низка святкових заходів, у яких взяв участь Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Зранку Предстоятель Київського Патріархату, якого супроводжували ректор КПБА архієпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній та секретар Священного Синоду архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, взяв участь в урочистому заході «Єднаймося для України» біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру.

До прибуття керівництва держави Патріарх Філарет поспілкувався з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, в тому числі з главою УГКЦ верховним архієпископом Святославом Шевчуком та керуючим справами УПЦ (МП) архієпископом Антонієм (Паканичем). Через владику Антонія Святійший Патріарх передав вітання главі УПЦ (МП) митрополиту Володимиру (Сабодану) з Днем Незалежності та побажання зміцнення здоров’я і довголіття у служінні Церкві.

Також Святійший Владика обмінявся вітаннями з Президентами України Леонідом Кравчуком (1991-1994) та Леонідом Кучмою (1994-2005).

Після прибуття Президент України Віктор Янукович привітався з главами конфесій та особисто запросив Патріарха Філарета стати праворуч, а владику Антонія стати ліворуч нього на чолі святкової колони.

Біля пам’ятника князю Володимиру Глава держави виголосив промову, в якій неодноразово підкреслив необхідність духовного єднання українців. Після промови та духовного гімну «Боже Великий Єдиний…» відбулося покладання квітів.

Урочистості продовжилися в палаці «Україна», де Президент виступив з доповіддю і вручив нагороди. Державні святкові заходи завершилися концертом.

О 15 годині у Володимирському патріаршому кафедральному соборі відбувся подячний молебень за Україну, який очолив Святійший Патріарх Філарет. Предстоятелю співслужили архієпископи Епіфаній та Євстратій, а також єпископи Васильківський Феодосій, намісник Феодосіївського монастиря,  та Вишгородський Агапіт, намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря і керуючий справами Київської Патріархії. Ієрархам співслужило духовенство столичних монастирів та парафій.

Перед початком молебну Патріарх Філарет виголосив слово, в якому підкреслив, що незалежність України – це такий самий дар Божий, як манна з неба і вода з каменя, які Бог дав єврейському народу після виходу з єгипетського рабства.

Так і український народ за свої страждання в минулому отримав від Бога дар свободи. Проте нині ми всі проходимо випробування на гідність користатися цим даром. І особлива відповідальність лежить на християнах, бо якщо ми називаємося християнами, але не живемо за заповідями Господніми і не виконуємо того, що нам належить, то ми гідні лише покарання.

Святійший Патріарх нагадав притчу про зцілення десяти прокажених, з яких лише самарянин повернувся подякувати за зцілення від смертельної хвороби, адже Богові ми повинні бути вдячні за все. Так і ми нині приносимо подяку Богові за дар свободи та державної незалежності, просимо про мир і злагоду в суспільстві.

Під час молебну Патріарх Філарет підніс особливу молитву за Україну, складену спеціально з нагоди Дня Незалежності. Завершилося урочисте богослужіння загальним співом «Многая літа!» так званим козацьким розспівом.

 

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати