26 травня 2012

Без незалежної Церкви неможлива самостійна Україна – Патріарх УПЦ КП Філарет

Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що в Україні незалежна автокефальна Церква з’явиться тоді, коли українська держава зміцніє та стане сильною. Тому православне духовенство повинно докладати зусилля, аби це сталося якомога скоріше.

«Буде держава – буде Церква!», — заявив він під час свого нещодавнього візиту на Буковину.

«Утвердження української держави – це умова для створення однієї Православної Церкви. Тому що ніяка православна держава не може довго існувати, якщо не має єдиної духовної основи, тобто Церкви. Всі держави, які виникли після розпаду Османської імперії, це - Греція, Болгарія, Сербія, Румунія, утворили свої держави разом з утворенням незалежних автокефальних Церков», - наголосив Патріарх УПЦ КП.

Предстоятель Київського Патріархату зазначив, що в ідеї утворення автокефалії та утвердження державної незалежності України ті самі противники.

«Ось чому Москва бореться за те, щоб підпорядкувати Українську Церкву собі. Щоб Україна не була незалежною державою. Добре при цьому розуміючи, що якщо не буде незалежної Церкви, то не буде тоді й незалежної держави. Бо тоді вона легко підпорядкує її собі. А оскільки вони не можуть володіти сьогодні всією Церквою українською, то вони її розділили. Надавши статус самостійної і незалежної в управлінні. Але з обранням нового патріарха й цього хочуть її позбавити», — сказав він.

Патріарх Філарет розповів, що Московська Патріархія свого часу за допомогою української влади пробував ліквідувати й УПЦ КП. Однак реалізувати цей задум не вдалося через спротив громад та світової спільноти.

«Влада на початку почала робити все для того, щоб перетягувати парафії і храми Київського патріархату в Московський. Але Церква повстала, повстали громадяни, громадські організації, політичні партії, втрутився світ, Америка, Європа. Тому спроба ліквідувати Київський Патріархат провалилася. І зараз ми маємо нормальні стосунки з президентом, нормальні. Нормальні стосунки з місцевою владою. В тому числі й на Буковині», — сказав він.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати