15 серпня 2012

Київський Патріархат не дає благословення священнослужителям висувати свої кандидатури на парламентських виборах

Напередодні кожної виборчої кампанії до Верховної Ради раз-по-раз виникають питання щодо участі в ній священнослужителів у якості кандидатів. Чи підтримує УПЦ Київського Патріархату висування своїх кліриків у депутати? -- на це питання відповів речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

«УПЦ Київського Патріархату не дає благословення духовенству - архієреям, священикам і дияконам - балатуватися до Верховної Ради. Такою є позиція нашої Церкви, особисто Святійшого Патріарха Філарета. Вона відповідає і канонам, і церковній традиції – зазначив владика. – А без благословення Предстоятеля вирішувати такі питання жоден клірик не має права. Той, хто висувається у депутати без благословення, буде змушений обирати між служінням у Церкві та політичною діяльністью. Суміщати одне й інше він не зможе».

Ієрарх відзначив, що якщо хтось вже висунув свою кандидатуру на виборах, то це відбулося без відома Патріарха і без його благословення. «Я спілкувався зі Святійшим Владикою з цього приводу – він нікому з кліриків благословення не давав ні на балатування у списках партій, ні на висування в округах. Зараз завершується реєстрація кандидатів, і кожен клірик, який висуне свою кандидатуру, матиме розмову з Предстоятелем щоби визначитися. Якщо хоче бути депутатом – буде звільнений від служіння і як приватна особа може брати участь у виборах. Якщо хоче далі служити – мусть зняти свою кандидатуру» – підкреслив архієпископ Євстратій.

 

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати