18 жовтня 2012

Відбулася зустріч Президента України з Главами конфесій

17 жовтня 2012 року у приміщенні Адміністрації Президента України відбулася зустрічі Президента України Віктора Януковича з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО).

Глави Церков і релігійних організацій закликали Президента України ветувати зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», передбачені ухваленим законопроектом № 10221.

Відповідний лист був переданий особисто Віктору Януковичу під час зустрічі.

Це звернення до Президента України підписали усі глави конфесій, присутні на зустрічі. Окремо це питання порушили у своїх виступах Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет та Глава УГКЦ Святослав.

“Вважаємо розробку Міністерством юстиції та ухвалення Верховною Радою законопроекту № 10221 кроками до дестабілізації релігійної ситуації у суспільстві, погіршення рівня свободи віросповідання в Україні, створення суттєвих перешкод для духовного та соціального служіння Церков і релігійних організацій”, – наголосили глави конфесій у своєму зверненні.

За їх словами, необхідність застосування вето до законопроекту № 10221 обумовлена повним ігноруванням позиції релігійної спільноти та домовленостей, досягнутих ВРЦіРО з автором проекту – Постійним Представником Президента України у парламенті Юрієм Мірошниченком та його розробником – Міністерством юстиції України.

Глави конфесій нагадали Президенту про обіцянку, дану 21 квітня 2011 року під час першої зустрічі з членами ВРЦіРО, що до законодавства про свободу совісті не будуть вноситись зміни у разі відсутності їх консенсусної підтримки з боку конфесій. У даному ж випадку закон було ухвалено без обговорення та без врахування жодних правок, запропонованих до другого читання.

На переконання глав Церков і релігійних організацій, застосувавши право вето до законопроекту №10221, Глава держави стане на захист фундаментального права людини на свободу віросповідання та підтвердить раніше проголошені обіцянки.

Нагадаємо, що ухвалений закон значно ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи у зв’язку із запровадженням двох не узгоджених між собою реєстраційних процедур – реєстрацію статутних документів та державну реєстрацію (внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб).

Законопроект №10221, подібно до часів радянського тоталітарного минулого, надає право здійснювати контроль за дотриманням законодавства про свободу совісті та віросповідання органам прокуратури, Мінкультури та іншим міністерствам, місцевим адміністраціям та органам місцевого самоврядування.

У свою чергу Президент наголосив, що авторитет церкви не повинен використовуватися в політичній передвиборчій боротьбі.

«Це авторитет церкви, і він повинен бути над політичною доцільністю і залишатися тією вершиною, до якої прагнуть долучитися люди, як кажуть, з чистою душею», - сказав Глава держави.

Президент подякував учасникам зустрічі за зусилля, спрямовані на недопущення використання в політичній агітації авторитету церкви, її організаційних структур, релігійної символіки.

«Я хотів би, щоб ми разом зробили все необхідне, щоб вибори були вільними і прозорими», - сказав Віктор Янукович, звертаючись до учасників розмови.

 

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати