3 листопада 2012

Викладено позицію УГКЦ щодо дійсності Таїнства Хрещення в УПЦ КП

1 листопада 2012 р. на ім’я Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета надійшов лист від Верховного Архієпископа Києво-Галицького Української Греко-Католицької Церкви:

Київ,
Вих: ВА 12/429
01 листопада 2012 року Божого

Святішому Філарету,
Патріархові Київському
і всієї Руси-України

 

Ваша Святосте,

У відповідь на Ваш лист від 20 жовтня цього року (Вих. № 488), в якому за дорученням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату та від його імені Ви звернулися до мене, як до Глави Української Греко-Католицької Церкви, з проханням засвідчити офіційну позицію УГКЦ щодо таїнства Хрещення, звершуваного в УПЦ КП, дозвольте мені повідомити таке.

Стосовно Таїнства Хрещення Українська Греко-Католицька Церква, як спадкоємиця Київської Церкви, дотримується Передання неподіленої Церкви І тисячоліття, будучи спільною в цьому і з Римо-Католицькою, і з Православними Церквами. Відповідно до практики, яка склалася ще в перші століття християнства, згідно із «Символом віри», догматами Церкви та Канонічним правом Східних Католицьких Церков (див. кан. 672 ККСЦ), ми визнаємо, що не можна повторно уділяти Таїнство Хрещення, яке було важно (дійсно) уділено. Це було вкотре стверджено у Катехизмі нашої Церкви «Христос – наша Пасха» (див. наприклад, п.415 і 423).

Стосовно умов важності (дійсності) Таїнства Хрещення Українська Греко-Католицька Церква також дотримується правил неподіленої Церкви І тисячоліття, які були засвідчені у «Довіднику застосування принципів і норм екуменізму» (1995) Римської Апостольської Столиці. Згідно із цим документом Католицької Церкви, Таїнство Хрещення вважається дійсним у тих церковних спільнотах, котрі звершують його водою і вживають формулу, яка виразно вказує на акт Хрещення в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа (див. п. 93-95). Оскільки ми знаємо, що відповідно до літургійних книг УПЦ КП, Святе Таїнство Хрещення повинне здійснюватися саме в такий спосіб, то у нас немає сумнівів стосовно його дійсності у цій церковній спільноті.

З любов’ю у Христі – Господі нашому

+ Святослав,
Отець і Глава
Української Греко-Католицької Церкви

/печатка Верховного Архієпископа
Української Греко-Католицької Церкви
Святослава Шевчука/

 

У Київській Патріархії позитивно оцінений лист Глави УГКЦ, який 1 листопада 2012 р. надійшов на ім’я Патріарха Філарета. Раніше від імені Священного Синоду Патріарх звернувся до Глави УГКЦ з листом, де просить «офіційно засвідчити, яким є ставлення УГКЦ до Таїнства Хрещення, звершуваного в УПЦ Київського Патріархату, і чи вважається воно дійсним й неповторним згідно Символу віри, догматів Церкви та канонічного права».

У листі-відповіді Верховний Архієпископ Святослав Шевчук повідомляє, що «Відповідно до практики, яка склалася ще в перші століття християнства, згідно із «Символом віри», догматами Церкви та Канонічним правом Східних Католицьких Церков (див. кан. 672 ККСЦ), ми визнаємо, що не можна повторно уділяти Таїнство Хрещення, яке було важно (дійсно) уділено».

Згідно «Довідника застосування принципів і норм екуменізму» (1995) Римської Апостольської Столиці – Ватикану, який є документом Католицької Церкви, «Таїнство Хрещення вважається дійсним у тих церковних спільнотах, котрі звершують його водою і вживають формулу, яка виразно вказує на акт Хрещення в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Оскільки Хрещення у Київському Патріархаті звершується саме в такий спосіб, то «у нас немає сумнівів стосовно його дійсності», зазначає владика Святослав.

У Київському Патріархаті задоволені відповіддю Глави УГКЦ, про що повідомив речник Патріархії архієпископ Євстратій. «Глава УГКЦ, спираючись не лише на думку своєї Церкви, але й на Символ віри, практику і Передання Древньої Церкви, документи Католицької Церкви, засвідчує дві важливі, фундаментальні для всього християнства речі, – відзначив владика Євстратій.

– Перша: Таїнство Хрещення, звершене з використанням води в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа – а саме так воно звершується в Київському Патріархаті – є дійсним. Друга: дійсне Таїнство Хрещення не можна повторювати».

«Ми не мали і не маємо сумніву, що всі наші Таїнства дійсні, тому ми не просили від УГКЦ визнати наші Таїнства, а лише засвідчити її позицію щодо Таїнства Хрещення – підкреслив архієпископ Євстратій. – І ми отримали це свідчення, яке відображає не лише думку УГКЦ. Бо позиція УГКЦ аргументована і Переданням Церкви, і ватиканськими документами, а тому, переконаний, її засвідчення сприятиме подальшому виходу Київського Патріархату зі штучної зовнішньої ізоляції. Бо таку позицію нашим опонентам буде не так просто ігнорувати, як вони ігнорують наші заклики».

Речник Патріархії також повідомив, що лист від владики Святослава був зачитаний Патріарху Філарету по телефону, адже Предстоятель Київського Патріархату знаходиться зараз з візитом у США. Патріарх позитивно оцінив зміст листа і благословив його опублікувати.

Раніше, відповідаючи на питання агенції «Главком», Святійший Патріарх Філарет з цього приводу сказав наступне.

«Ми звертались до всіх Православних Церков і раніше. І до Московського Патріархату також. Для чого? Щоб показати, що при всій силі Московського Патріархату, він порушує основи Православ’я, Символ віри. Вірою ми сповідуємо єдине Хрещення, а вони його повторюють. І, звертаючись до різних Церков, ми хочемо викрити Московський Патріархат, показати, що він іде не тим шляхом.

Нас не можуть не підтримати. Підтримають всі. Але не всі знають, що Москва це робить. Гріх Москви ми і хочемо показати. Все це заради цього, а не через те, що ми сумніваємося в нашому Хрещенні або хочемо, щоб нам підтвердили його дійсність. У нас все дійсне» підкреслив Предстоятель УПЦ КП.

За матеріалами

 

 

 

 
 

Рекомендуємо відвідати