11 грудня 2012

ГАНЬБА: Губернатор Кіровоградщини і його команда силоміць перевели парафію Київського Патріархату в Московський

Заява Кіровоградської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Днями на Кіровоградщині сталася безприкладна подія. Обласна державна адміністрація своїм розпорядженням перевела релігійну громаду в іншу юрисдикцію без відома самої громади, її настоятеля та правлячого архієрея.

Усі маніпуляції відбулись навколо багатостраждальної парафії Рівноапостольного князя Володимира УПЦ Київського Патріархату в смт. Новоархангельськ. Саме вона, цього не знаючи, за бажанням місцевих чиновників опинилася в Московському Патріархаті.

Почалась історія у червні 2012 року. Окремі представники місцевої влади та духовенства УПЦ (МП) знову вирішили спробувати захопити цей храм. Навчені 2007 роком, що силовим методом цього досягти буде важко, обрали юридичний – через тиск на настоятеля громади протоієрея Іллю Совича перевести парафію у Московський Патріархат, а саму громаду поставити перед фактом. Після рішучої відмови отця настоятеля «ініціативна група», не проводячи парафіяльні (загальні) збори та без підпису настоятеля, подала нібито від імені релігійної громади документи в ОДА про перехід у МП. Як не дивно, такі липові папери було прийнято до розгляду.

У відповідь на тиск місцевої влади та з метою оновлення установчої документації 2 серпня 2012 року настоятелем було скликано парафіяльні збори, на яких прийнято статут у новій редакції та обговорено ситуацію, що склалася. Цього ж дня всі необхідні документи для реєстрації статуту в новій редакції було подано в КОДА. Також парафіяни звернулася до громадськості з відкритим листом, у якому заявили про брутальні порушення їхніх прав органами виконавчої влади та їх керівниками. Бачачи безпідставне затягування реєстраційних дій щодо поданих громадою документів, до голови КОДА з листом звернувся керуючий Кіровоградською єпархією єпископ Марк (Левків), інформуючи про конфліктну ситуацію та застерігаючи від незаконних дій. Під час особистої зустрічі з губернатором владиці Марку було повідомлено про створення робочої групи і прозвучали запевнення у всебічному та справедливому вирішенні питання.

Натомість сама поява такої робочої групи, про сумнівну легітимність якої було повідомлено їй листом від Управління єпархії, стала запорукою подальшого затягування реєстраційних дій та, як наслідок, прийняття незаконних рішень колегіальним чином.

Реагуючи на сумнівні дії чиновників ОДА і звертаючи увагу громадськості на порушення прав віруючих Київського Патріархату на Кіровоградщині, єпископ Марк звернувся з відкритим листом до Президента України, Прем’єр-Міністра, міністра культури, генерального прокурора, голови Служби безпеки, з вимогою відновити законність і правопорядок, мир у житті православних.

Однак, незважаючи ні на що, перебуваючи в ейфорії від безкарності, місцеві чиновники в листопаді повідомили громаду та єпархіальне управління УПЦ КП про нібито наявність підстав для відмови у реєстрації статуту в новій редакції. Чим вони підтвердили побоювання вірних Київського Патріархату щодо упередженого ставлення та можливої змови керівництва області з представниками УПЦ МП з метою рейдерського захоплення храму.

Ці побоювання, на жаль, збулися. 5 грудня 2012 року єпископу Марку було повідомлено про розпорядження голови Кіровоградської ОДА Ларіна С. М. від 30 листопада 2012 року за №729-р про зміну юрисдикційної приналежності громади Київського Патріархату, шляхом переведення її в Московський Патріархат. Зазначимо, що саме розпорядження багато днів трималося в таємниці, а чиновники весь цей час ревно запевняли про «неупередженість» та «справедливі рішення».

Тож вимагаємо втрутитися у ситуацію вище керівництво держави і правоохоронні органи, дати відповідну правову оцінку діям губернатора Ларіна та його команди. Просимо місцеві й загальнодержавні церковні та світські ЗМІ якнайширше висвітлити ситуацію навколо громади Рівноапостольного князя Володимира в смт. Новоархангельськ. Вірних же Київського Патріархату просимо посилених молитов та підтримки у відстоюванні парафіянами свого храму.

Громада звернулася з позовом до Кіровоградського окружного адміністративного суду щодо оскарження дій та розпоряджень чиновників КОДА. Маємо надію, що зможемо відстояти правду, не вдаючись до акцій громадянської непокори та інших, більш радикальних способів.

Проте, за наявною інформацією, вже у найближчу неділю готується силове захоплення храму в Новохархангельську фіктивною громадою Московського Патріархату. Лише пильна увага громадськості зможе зупинити беззаконня.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати