23 березня 2013

Патріарх Філарет пояснив депутатам, за яким принципом УПЦ КП може об’єднатися з УПЦ (МП)

21 березня 2013 р. на запрошення керівництва міжфракційної депутатської групи «За єдину Помісну Православну Церкву» Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся з її учасниками. Спілкування відбулося у будинку комітетів Верховної Ради України. Предстоятеля супроводжував секретар Священного Синоду архієпископ Євстратій.

Міжфракційна депутатська група «За єдину Помісну Православну Церкву» була утворена у VII скликанні українського парламенту з метою підтримки утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, захисту права на свободу совісті та віросповідання. Аналогічні групи діяли у попередніх скликаннях Верховної Ради України. Очолює міжфракційне об’єднання народний депутат Олег Медуниця (Сумщина, фракція «Батьківщина», член партії «За Україну!»), до її складу при створенні увійшли 28 депутатів, які представляють фракції «Батьківщина», УДАР та ВО Свобода.

Під час спілкування з депутатами Патріарх Філарет привітав їх з обранням та закликав Боже благословення на їхню працю. Предстоятель Київського Патріархату розповів про значення єдиної Помісної Православної Церкви для подолання духовної кризи, єднання українського суспільства. «В Україні більшість громадян належать до православ’я, тому і роль Православної Церкви є особливою» – підкреслив Патріарх Філарет.

Святійший Владика висловив своє бачення сучасного стану відносин між Київським Патріархатом та УПЦ МП. «Утворення єдиної Помісної Православної Церкви в Україні означає, що повинні об’єднатися Київський Патріархат і УПЦ МП. І ми – за об’єднання, і вони – за об’єднання. Але ми – за об’єднання і утворення Помісної, автокефальної, тобто адміністративно незалежної Церкви, вони ж – за об’єднання, але під керівництвом Московського патріарха. Ми категорично проти цього» – зазначив Предстоятель. «Щоби подолати розділення потрібен діалог, – сказав він – і потрібно, щоб не розпалювалася ворожнеча. У нас різні погляди, але якщо не буде розпалюватися ворожнеча, до порозуміння нам прийти буде легше».

Патріарх Філарет звернув увагу на основні проблемні питання, які торкаються законодавства і які хвилюють Церкву. Більш докладно на кожному з конкретних законів чи законопроектів зупинився у своєму слові архієпископ Євстратій.

У своїх виступах народні депутати України висловили конкретні пропозиції щодо організації подальшої роботи та поділилися своїми думками щодо порушених питань.

На завершення Патріарх Філарет ще раз подякував за зустріч та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати