5 квітня 2013

Повчання святих отців: Про творення світу Богом

Мінуцій Фелікс вчить про творення світу Богом:

Головна наша відмінність від диких тварин в тому, що вони, похнюплено схилені до землі, є на те і створені, щоб нічого не бачити, крім корму; нам же, чиє лице підняте догори, кому дано дивитися на небо, нам дані мова і розум, через який ми пізнаємо, відчуваємо Бога і уподібнюємося Богові. Грішним і недозволеним для нас є не помічати небесної слави, яка виявляє себе нашим очам і почуттям; шукати на землі те, що ти повинен знайти в горішньому, є блюзнірством і притому найбільшим.

Люди позбавлені, здається, розуму і будь-якого розуміння і очей — ті, які вважають, що цей світ у всій його красі створений не Божественним розумом, а тільки зібранням якихось шматків, які випадково з’єдналися. Підніми очі до неба, подивися на все, що внизу і навколо: чи є щось безперечнішим, як не існування якогось Божества, наділеного високим розумом, Яке одушевляє, приводить в рух, дає життя всій природі і керує нею? Тільки подивися на небо: як широко воно простягнулося і як швидко обертається; вночі воно прикрашене зірками; вдень освітлене сонцем! Ти зрозумієш, в якій Божественній рівновазі знаходиться воно з волі Розпорядника. Подивись, як сонце кругообігом своїм визначає рік, подивись, як місяць починається і йде до кінця, слідуючи за місячними фазами. Чи говорити нам про незмінне чергування темряви й світла, що визначає зміну праці і відпочинку? Залишмо астрономам їхні міркування про те, як світила керують мореплаванням і визначають терміни оранки й жнив. Все це потребувало великого майстра і досконалого розуму не тільки для свого створення, буття і розпорядку; осягнути і відчути все це неможливо без високого творчого Розуму.

Минуцій Фелікс. Октавій // Апологети. Збірка писань древніх християнських апологетів у перекладі українською мовою. — К.: Видавничий відділ УПЦ КП, 2010. — С. 544–545.
Про творення світу Богом

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати