30 квітня 2013

Захоплення рейдерами храму в Новоархангельську – провокація проти порозуміння між Церквами та суспільної злагоди

Протягом останнього року низка порушень законодавства та елементарних норм порядності з боку представників місцевої влади, а також керівництва і владоможних покровителів Кіровоградської єпархії Московського Патріархату, привели спочатку до конфлікту навколо храму св. Володимира у смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, а в останні тижні – до його різкої ескалації та силового протистояння.

Слід підкреслити, що від часу заснування у 2001 р. і понині у Новоархангельську є лише одна реально діюча православна громада – громада, що перебуває у складі Київського Патріархату та очолюється протоієреєм Іллєю Совичем. Громада Московського Патріархату, що зараз претендує на храм, була штучно створена на папері лише влітку 2012 р. шляхом фальшування документів реально діючої громади.

Свідченням цього є історія справжньої громади св. Володимира, підтверджена подіями, фотографіями,  документами – з одного боку, та відсутність такої історії у альтернативної громади – з іншого боку.

Рейдерське захоплення «будівельниками» храму на користь єпархії МП, яке тривало з 19 по 23 квітня 2013 р., протистояння між громадою храму і рейдерами, також засвідчили – у Новоархангельську немає міжконфесійного конфлікту, немає розділення у громаді храму св. Володимира. Бо рейдери та практично всі учасники протистояння, які називають себе прихильниками Московського Патріархату – не жителі Новоархангельська! Це – приїжджі, які, використовуючи силу та владу, намагаються відібрати у справжньої громади її храм.

А першопричина ескалації конфлікту – протизаконні дії обласної адміністрації, яка зареєструвала фальсифіковані зміни до Статуту громади, хоча справжня громада і єпархія Київського Патріархату неодноразово попереджали владу про незаконність таких дій та сумні наслідки, до яких вони можуть привести.

В останні роки між УПЦ Київського Патріархату та УПЦ Московського Патріархату відбувається нелегкий процес подолання ворожнечі, пошуку шляхів до відновлення церковної єдності. Про необхідність підтримання міжконфесійного миру неодноразово заявляв і Президент України В. Янукович. Особливо важливими мир та порозуміння між православними Церквами є в рік, коли на високому державному рівні відзначається 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України.

Ми добре усвідомлюємо, що як в нашій країні, так і за її межами є ворожі сили, які не бажають ані подолання розділення в Українській Церкві, ані миру та злагоди між конфесіями і в суспільстві. Ці сили роблять все можливе для підриву досягнутої важкою працею стабільності у відносинах між УПЦ КП та УПЦ МП, бажають дискредитувати прагнення до порозуміння і єдності між православними різних патріархатів, розпалити ворожнечу.

Своїми діями ці сили також принижують державну владу України, авторитет Президента і проголошуваних ним принципів сприяння міжконфесійному миру. Можливо це і є головне завдання, заради якого у Новоархангельську створений штучний конфлікт: в рік свята розпалити ворожнечу між православними Церквами в Україні, викликати обурення віруючих проти влади та Глави держави?

У Київській Патріархії є підстави вважати, що представники місцевої влади на Кіровоградщині, причетні до ухвалення незаконних рішень та чинення незаконних дій, несвідомо чи свідомо стали союзником згаданих нездорових сил, які прагнуть чужими руками робити свою чорну справу сіяння ворожнечі та суспільного збурення.

Київська Патріархія, Кіровоградська єпархія УПЦ КП і громада вимагають від влади припинити блокування храму та допустити віруючих у свою церкву для звершення богослужінь. Також повинні бути покарані ті, хто віддавав міліції накази охороняти рейдерів, а 23 квітня - звірячо, до крові бити парафіян храму на його порозі.

На жаль, судячи з усього, влада не має наміру дослухатися до цих законних вимог і протягом свята Входу Господнього в Єрусалим, Страсного та Пасхального тижнів громада храму св. Володимира у Новоархангельську буде вимушена молитися на вулиці. За повідомленнями з місця подій вже зараз до селища стягуються силові підрозділи та спецтехніка. Невже кіровоградській владі коритить вписатися у один ряд з Нероном, Диоклетіаном, більшовиками та іншими гонителями і мучителями християн, пам’ять про яких навіки зганьблена в історії Церкви?

Замість того, щоби відзначити свята вдома, з родинами, прості міліціонери будуть вимушені «охороняти» храм від віруючих, а якщо накажуть – ще й лупцювати їх до крові, беручи на свої душі страшний гріх. В той час, коли справжні винуватці протистояння будуть відпочивати за святковими столами.

Обурення жителів Новоархангельска проти незаконних дій влади зростає з кожним днем, а настрої – радикалізуються. Тому, враховуючи всі обставини, не можна виключати, що у наступаючі дні з боку ініціаторів беззаконня знову будуть спроби вчинення провокацій, до віруючих Київського Патріархату знову будуть, як і 19-23 квітня, застосовувати насильство, що лише загострить ситуацію та литиме воду на млин ворогів України.

Тому, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Прес-центр Київської Патріархії заявляє, що відповідальність за наслідки будь-яких провокацій проти громади св. Володимира в смт. Новоархангельськ Кіровоградської області повністю ляже на організаторів штучного протистояння та представників місцевої влади, які їм потурають.

За минулий час Святійший Патріарх Філарет не одноразово інформував вищу державну владу в Україні, в тому числі письмово, про конфлікт у Новоархангельську та позицію Київського Патріархату з цього приводу. Київська Патріархія й надалі усіма доступними законними методами буде захищати права своїх вірних на Кіровоградщині. Ми вдячні також усім представникам патріотичних політичних сил та громадських організацій, журналістам та іншим, хто сприяє громаді у відстоюванні її законних прав.

Переконані, що спільними зусиллями Церкви, українських патріотів та відповідальних державних діячів буде покладено край провокації проти міжконфесійного миру і суспільної злагоди, яка, за потурання місцевої влади, останнім часом здійснюється у Новоархангельську. Правда – переможе, бо не в силі, а в правді – Бог!

За матеріалами

 

 
 

Рекомендуємо відвідати