6 травня 2013

ХРОНІКА ПРОТИСТОЯННЯ: На Великдень у Новоархангельську сотні вірних Київського Патріархату вимушені були молитися на вулиці

5 травня 2013 р., у Великодню ніч, біля закритого владою храму св. Володимира в смт. Новоархангельськ Кіровоградської області відбулося богослужіння, участь у якому взяли сотні вірних Київського Патріархату. Очолив службу настоятель протоієрей Ілля Сович.

Жителі Новоархангельська раділи Воскресінню Христовому, але також були засмучені тим, що не мали можливості молитися на Великдень у власному храмі, який, після рейдерського захоплення 19 квітня та подальших подій, був опечатаний міліцією та залишається зачиненим.

На вулиці біля храму громаді Київського Патріархату довелося служити і у попередню, Вербну неділю. Як довго триватиме ця ситуація – не може сказати ніхто. Влада говорить, що вхід до храму забезпечать лише тим власникам, право яких на нього буде доведене судом.

Проте у суді на розгляді зараз перебуває низка позовів, а практика доводить, що розгляд за подібними справами може тривати роками. Наприклад, справу щодо захоплення прихильниками Московського Патріархату храму св. Миколая у Полтаві розглядали понад 5 років. Від грудня 2010 року й досі триває судовий розгляд претензій прихильників МП на храм у Кам’янці Тельманівського району Донецької області. Від того ж часу тягнеться й справа про привласнення на користь Московського Патріархату храму УПЦ КП в Макарові на Київщині.

Попри твердження про те, що причиною скандалу в Новоархангельську став конфлікт між громадами Київського та Московського Патріархатів, святкові богослужіння яскраво підтвердили – громади Московського Патріархату в селищі фактично не існує. На свято Входу Господнього у Єрусалим прихильники МП взагалі не проводили богослужіння, а на Великдень їх зібралося близько 20 чоловік – посвятити паски.

Це вкотре підтвердило – конфлікт є штучним, і створений він через бажання кількох осіб силою нав’язати православним мешканцям Новоархангельська юрисдикцію Московського Патріархату. Тому навіть якщо би суд і визнав, всупереч правді, право власності на храм за паперовою громадою МП – виконати таке рішення, особливо після квітневих подій, буде неможливо на практиці. Бо доведеться постійно тримати біля храму посилені наряди міліції, які би, на виконання присуду, не дозволяли б вірним Київського Патріархату зайти у власний храм. Чи розуміють це ті у владі, дії та рішення яких привели до протистояння? Покаже час.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати