28 травня 2013

Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир відзначив 900-ліття освячення Михайлівського собору

Щороку, в останню неділю травня, Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві відзначає свято відновлення Михайлівського Золотоверхого собору. Цьогорічне свято стало особливим, адже разом з ним монастир відзначив ще й великий ювілей – 900-ліття з часу першого освячення Михайлівського Золотоверхого собору (1113-2013).

У суботу, 25 травня 2013 року, в Михайлівському соборі монастиря було звершено святкове Всенічне бдіння, яке очолив колишній намісник монастиря, а зараз керуючий Львівсько-Сокальською єпархією митрополит Димитрій.

Йому співслужили: митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл, намісник монастиря єпископ Вишгородський Агапіт, вікарій Сумської єпархії єпископ Конотопський Афанасій, єпископ Іоан (Швець), братія монастиря, запрошене духовенство та священнослужителі м. Києва.




У неділю, 26 травня 2013 року, до монастиря прибув священноархімандрит обителі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який очолив святкову Божественну літургію.

Його Святості співслужили: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Вінницький і Брацлавський Михаїл, єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, намісник монастиря єпископ Вишгородський Агапіт, вікарій Сумської єпархії єпископ Конотопський Афанасій, єпископ Іоан (Швець), братія монастиря, запрошене духовенство та священнослужителі м. Києва.

На Малому вході, з нагоди ювілею, ряд кліриків Михайлівського собору отримали церковні нагороди від Предстоятеля Київського Патріархату: ігумен Іов (Зваричук) – право носіння хреста з прикрасами, диякон Степан Возняк та диякон Петро Лопатинський – право носіння двойного ораря.

Богослужіння завершилося урочистим хресним ходом навколо храму, після якого Патріарх, архіпастирі, духовенство і віряни приклалися до мощей преподобного Меркурія Чернігівского, ігумена Бригинського.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати