10 липня 2013

"Помісною Церквою керуватиме Патріарх, обраний об'єднавчим Собором " – Архиєпископ Євстратій (Зоря)

Українська Православна Церква Київського Патріархату ніколи не відмовлялась від обрання власного Патріарха.

"Про те, що Церква має мати на чолі обраного нею Патріарха говорить Статут та постанови Соборів, – каже архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій. – Тому наша Церква має єднатися навколо патріаршого престолу в Києві. У разі, якщо нинішній Патріарх відійде у кращий світ, можуть виникнути обставини, коли нового Патріарха не варто буде обирати негайно, а лише, виконавши певні умови. Про що мова? З плином часу можуть виникнути умови об'єднання з більшою чи меншою частиною УПЦ (Московського Патріархату) в єдину помісну Церкву. У такому разі, на думку Патріарха Філарета, яку підтримав і Помісний Собор, треба, щоби Патріарха обирав об'єднавчий собор. Якщо ж Київський Патріархат обере собі нового Предстоятеля до можливого об'єднання з частиною УПЦ (МП), то це може ускладнити процес. Бо комусь із керівників доведеться відмовитися від патріаршества, а це не відповідає традиції пожиттєвого обрання Аатріарха".

Архиєпископ наголошує, що зачекати з обранням можна буде лише в тому разі, якщо насправді складуться умови для об'єднання Церков.

"Московська Церква в Україні стрімко змінюється. Зараз в УПЦ (МП) значно приязніше ставляться до Київського Патріархату, ніж ще у недалекому минулому. 10 років тому важко було передбачити нинішні зміни. Так само важко уявити, що буде через 10 років. У будь-якому разі, якщо умов для об'єднання не виникне, то главу Церкви Київського Патріархату буде обрано Помісним Собором без затримок", – сказав він. Про це інформує Gazeta.ua.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати