23 липня 2013

Святійший Патріарх Філарет відвідав Луганську єпархію

19-20 липня 2013 року Преосвященний Лаврентій, єпископ Харківський та Богодухівський, на запрошення архієпископа Мефодія відвідає Луганську єпархію з нагоди освячення Свято-Троїцького храму в м. Луганськ.

19-20 липня 2013 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет із архіпастирським візитом відвідав Луганську єпархію, де в обласному центрі звершив освячення кафедрального собору на честь Пресвятої Тройці.

19 липня 2013 р., у першій половині дня, Патріарх Філарет прибув до новозбудованого кафедрального Свято-Троїцького собору, де зустрівся з пресою.

Спочатку Святійший Владика розповів про значення Хрещення Київської Руси-України для нашого народу, наголосивши, що з Києва, а не з Москви християнська віра поширювалася по всій Русі.

Також Патріарх Філарет відповів на питання журналістів, зокрема сказавши: «Я ніяк не реагуватиму на можливі провокації. Я робитиму свою справу: звершуватиму урочисте Богослужіння, освячуватиму храм, проведу Божественну літургію, виступлю з проповіддю. Що проходитиме за межами храму – мене не стосується, це їхнє питання. Можливо, біснуватися будуть – нехай біснуються на свою погибель. Якоїсь особливої реакції з мого боку не буде.

Мене радують ті зміни, які відбулися на Луганщині, українці прокинулися, а то вони спали. Саме зараз, прокинувшись від сну, люди побудували тут свою церкву. Луганська земля, Луганськ – це українська земля, тут живуть українці».

«Плани наші такі, – поділився своїми міркуваннями Патріарх – зміцнити Донецьку єпархію, Луганську єпархію, Харківську єпархію, Дніпропетровську єпархію, Запорізьку єпархію – тобто східні єпархії».

Святійший Владика пояснив, за допомогою чого відбуватиметься це зміцнення: «Ми будуємо храми, будуємо єпархіальні управління, відкрили духовну семінарію, яка забезпечуватиме духовенством ці єпархії. Так ми хочемо відродити українське духовне життя на відвічних українських територіях. Тому, що і Луганщина, і Донеччина – це українські землі. Це не російські землі! І це повинні знати всі.

Я сам звідси родом – українець з села. І у нас всі в селі говорять українською мовою – не лише тепер, а завжди так було. А раз говорять українською мовою – значить ми є українці. Це українська земля, і ніхто нехай не зазіхає на нашу українську землю», – підкреслив Патріарх Філарет.

На відповідне питання журналістів він уточнив, що походить з села Благодатне Амвросіївського району Донецької області.

Також Святійший Владика дав оцінку ставленню влади в Україні до Київського Патріархату: «На рівні Президента ставлення до Київського Патріархату змінилося. Але на рівні місцевої влади воно різне – у великій кількості областей є нормальне ставлення, а є області, особливо на сході, де ще взаємини прохолодні і сприяння Київському Патріархату в цілому немає. Тому і Донецька, і Харківська області, в якійсь мірі і Луганська область, і Одеська – це ті області, де до Київського Патріархату ставлення не таке, яке в центральній Україні і західній Україні. Але наша мета – і тут переконати владу, що не треба так ставитися до Київського Патріархату», – підкреслив Патріарх Філарет.

Цього ж дня Предстоятель Київського Патріархату взяв участь у програмах на місцевих телеканалах ІРТА і «Луганське кабельне телебачення».




20 липня 2013 р. о 8 годині ранку Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет прибув до Свято-Троїцького собору м. Луганська, де звершив освячення головного храму Луганської єпархії та Божественну літургію.

Предстоятелю Київського Патріархату співслужили митрополити Білгородський і Обоянський Іоасаф, Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископи Донецький і Маріупольський Сергій, Житомирський і Овруцький Ізяслав, тимчасово керуючий Луганською єпархією Сумський і Охтирський Мефодій, Полтавський і Кременчуцький Федір, єпископи Харківський і Богодухівський Лаврентій, Дніпропетровський і Криворізький Симеон, Слов’янський Всеволод, Конотопський Афанасій, настоятель храму Рівздва Христового м. Києва протоієрей Микола Салабай, священнослужителі Луганської єпархії та запрошене духовенство.

Територію храму посилено охороняли міліціонери. На деякій відстані від собору розташувалося кілька десятків представників Прогресивної соціалістичної партії України, козачків та інших проросійських активістів. Вони тримали партійні та імперські прапори, гасла. Також через гучномовці вони постійно вигукували особисті образи на адресу Патріарха Філарета. В цей же час через колонки на вулицю транслювалося богослужіння з Троїцького собору.

«Моя мета – відроджувати правду, відроджувати духовність. Сіяти добро і любов. І я йду з любов’ю. А те, що відбувається там, з боку – це не любов, це ненависть», – відповів Патріарх Філарет на питання журналістів про ставлення до пікетувальників. Він підкреслив, що не звертає уваги на подібні речі і за 20 років до них звик.

«Мене зустрічають по-різному. Це напевно, для того, щоб у мене не було гордості. Бо гордим противиться Господь», – відзначив Патріарх.

Також він повідомив про те, що збирається розширювати Київський Патріархат, у тому числі і на сході України, відкривати парафії, будувати школи, будувати церкви і призначати священиків.

Відповідаючи на питання: «Нинішня влада дана нам для покаяння?» Святійший Патріарх Філарет відповів: «Будь-яка влада від Бога». Він також розповів, що «зараз ми пожинаємо спадщину радянської влади, яка знищувала церкви, знищувала православ’я, і за це Бог нас і покарав тими ж війнами». «А атеїзм тут, на луганській землі, погуляв добре. Потрібно це виправляти», – додав Предстоятель Київського Патріархату.

Слід відзначити, що храм не міг вмістити всіх парафіян, тому велика кількість вірян молилася просто неба, слухаючи богослужіння через звукопідсилюючі засоби. Після богослужіння Святійший Патріарх Філарет дав інтерв'ю засобам масової інформації, поспілкувався з віруючими та наділив присутніх архіпастирським благословенням.

На цьому візит Предстоятеля Київського Патріархату завершився і ввечері Святійший Владика повернувся до столиці.

За матеріалами

 
 

Рекомендуємо відвідати